Egy gimnazista tankönyv a legnépszerűbb a brit jegybank könyvtárában

Fotó: Getty Images/iStockphoto / RyanKing999

-

A jelek szerint időnként a legképzettebb közgazdászoknak is vissza kell nyúlniuk az alapokhoz - állapítja meg a The Independent, bár maga a szerző is úgy kommentálta, hogy a bank munkatársai nem szorulnak rá erre az olvasmányra.


A Bank of England könyvtárának legtöbbet kikölcsönzött könyve egy olyan kötet, amelyet gimnazistáknak írtak, ez pedig az ötödik kiadást megért Közgazdaság című tankönyv. A kiadvány először 2008-ban jelent meg, éppen a válság kirobbanásának évében, és tavaly például 33 alkalommal vizsgálták felül. Maga a szerző, Alain Anderton is úgy ítélte meg, hogy a Bank of England munkatársai a csúcson vannak, és nem szorulnak rá, hogy az ő könyvét olvassák.

A hetedik helyen végzett kötet is említésre méltó: Anat Admati, az amerikai pénzügyi szabályozó hatóság tanácsadója könyvének a címe A bankárok új ruhája. Admati januárban azzal vádolta a Bank of England kormányzóját, Mark Carney-t, hogy félrevezették az embereket, amikor azt a "too-big-to-fail" mondást sugallták az embereknek, vagyis azt, hogy a nagy bankok nincsenek veszélyben, hiszen túl nagyok ahhoz, hogy csődbe mehessenek.

Az újságírói megkeresés azután érkezett a Bank of England könyvtárához, hogy tavaly a brit parlament hasonló intézményének hasonló listája került napvilágra. Ott a legolvasottabb kiadvány a Hogyan működik a parlament című könyv Roger Roberts tollából.