Egy francia cég azt állítja: tényleg feltalálta a légdeszkát

Forrás: Zapata Racing

-

A Zapata Racing nevű francia gyártó tesztalanya nem néhány centire, hanem több méterre emelkedett el a felszíntől a cég négy évig fejlesztett légdeszkáján. Azt mondják, hogy valóban feltalálták a Vissza a jövőbe premierje óta áhított deszkát – vagyis egy ahhoz hasonló szerkezetet–, csak egyelőre kicsit életveszélyes állni rajta.


Ez a cég gyártja a néhány éve nagyon népszerű, de még mindig iszonyat drága vízsugár-meghajtású flyboardokat is, amelyekkel tavak fölött az extrém sportokat kedvelőknek lehet „repülniük”, illetve egyéb látványos trükköket végrehajtaniuk. Most a Zapata Racing a Flyboardot fejlesztette tovább, és megalkotta a Flyboard Air prototípusát, amelyet már ki is próbáltak, és működik. A sugárhajtású légdeszka három méterre képes elemelkedni a felszíntől és az óránkénti 92,3 méteres sebességet tudja maximum elérni.


A deszkát megálmodó és cégvezető Franky Zapata azonban többről álmodik: állítása szerint szívesen deszkázna egyszer a felhőkben. Bár azt mondja, hogy minden tőle telhetőt megtesznek ennek a megvalósításáért, azért ettől a céltól még meglehetősen távol áll a most fejlesztett légdeszka. A Flyboard Airt kipróbálták már víz fölött, és Zapata azt állítja, hogy az eszköz biztonságos, igaz, ő az előző héten összetörte azt, mivel a landolás előtt öt másodperccel a deszka lemerült. Zapata a Verge-nek adott interjújában hozzáteszi azt is, hogy gyakorlatilag lehetetlen a gépen maradnia annak, aki nem repült legalább 100 órát az eredeti, vízsugár-meghajtású Flyboarddal, és nem gyakorolt legalább húsz órát az új fejlesztéssel.

Egy kicsit elszomorító, hogy azt tanácsolja: ha valaki ki akarja próbálni, annak legyen hét élete, mint a macskának.A Twitteren egyébként sokan kételkedtek az új légdeszka létezésében, többen csak egy ehhez hasonló médiahacknek gondolták, de Zapata megpróbálta eloszlatni a kételyeket, amikor kijelentette, hogy a prototípus valóban működik.