Egy fixis untig elég, hogy összezavarja a Google autóját

Fotó: Flickr CC-BY / Richard Masoner

-

Nem is halad, nem is állt meg, mi a fenét csinálhat az a biciklista?


A fixisekkel – ha esetleg nem ismernék, a fixi az örökhajtós bicikli, aminél ha forog a kerék, forog a pedál is – csak a baj van. Most például az derült ki, hogy a hülyét hozzák a Google robotautójára. Nem mintha ez komoly probléma lenne, az autókat pont azért tesztelik a közlekedésben, hogy az ilyen apróságokra rájöjjenek, sztorinak viszont remek.


A fixivel úgy áll meg a pirosnál a biciklis, hogy nem feltétlenül teszi le a lábát az aszfaltra. Mivel a hajtás rögzített, ezért kicsit előre, kicsit hátra billegtetve a pedált illetve egyensúlyozva remekül meg lehet állni egy helyben. Ezt hívják trackstandingnek, annyira szórakoztató nézni, hogy néha még verseny is van belőle. Lent megnézhetnek egy több mint ötperces futamot. Nem ígérem, hogy körömrágósan izgalmas lesz, de tökéletesen elmagyarázza a jelenséget.Az önmagát vezető autóval való találkozásról és az autó megzavarodásáról egy biciklis számolt be a Roadbike Review fórumán. Az autó nem tudta mire vélni az egy helyben álló, de mégis mocorgó biciklist, ezért nem indult el. Amikor mégis nekiindult, a bringás egy hirtelen, az egyensúly megőrzésére szolgáló mozdulatára megint fékezett a kocsi. A Google rendelkezik saját fejlesztésű, szabadalmaztatott megoldással arra, hogy a kocsi képes legyen észlelni a bicikliseket, valamint feldolgozza a kanyarodást előre jelző kézjeleket. A trackstandelés azonban egy olyan eleme a városi bringázásnak, amire a kocsi nem volt felkészítve. A „tánc” nagyjából két percig tartott a bringás beszámolója szerint. A kocsi utasai nevettek a szerencsétlenkedéseken, és valamit begépeltek az előttük lévő laptopba.


A Google szóvivője a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy az ilyen esetek miatt tartják fontosnak, hogy a kocsit ne csak a cég Mountain View-ban található főhadiszállásának környékén teszteljék. A magukat vezető kocsik július óta Austinban is közlekednek, ahol lényegesen több fixissel találkozhatnak, mint Kaliforniában.