Egy fillér kártérítést sem kaptak a romagyilkosságok elítéltjei

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A bíróság szerint nem sérültek a Kiss testvérek személyiségi jogai azzal, hogy már jogerős elítélésük előtt gyilkosnak nevezte őket egy e-könyv. Egyiküktől a kiadónak – egy elismert hiba miatt – magánlevélben kell elnézést kérnie.


A Budapest Környéki Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a kiadó a II. rendű felperes esetében hibát követett el, mert a könyv egyetlen nem elektronikus, a felperesek jogi képviselőjénél lévő kinyomtatott példánya a II. rendű felperest, Kiss Istvánt büntetett előéletűnek mondta a gyilkosságsorozat előtt, ez azonban valótlan. Az ítélet kötelezi alperest, hogy a II. rendű felperestől magánlevélben kérjen bocsánatot. A levél címzettjét feljogosítja, hogy a magánlevelet nyilvánosságra hozza. Ezt meghaladóan a bíróság a keresetet elutasította, így elutasította a felperesek hatmillió forintos kártérítési követelését is. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

A tényleges életfogytiglani büntetésre immár másodfokon is, de még mindig nem jogerősen elítélt Kiss testvérek korábban azért indítottak pert a Hónap Könyve sorozatot kiadó szentendrei Arand Kft. ellen, mert érvelésük szerint Kácsor Zsolt Nem leszek áldozat című munkája – amely a mai napig elérhető az ahonapkonyve.hu honlapon – megsértette jogaikat, mint korábbi cikkünkben részletesen is olvasható: rontotta társadalmi megítélésüket, így életminőségüket.

A könyv kiadója, Kereszty András a tárgyalás után azt mondta: „Az ítélet reális, valóban hiba történt a nyomtatott könyv megjelenésekor. Kiss Istvántól már az egyik tárgyaláson is elnézést kértem ezért. Ezentúl azonban egészen valószínűtlennek tartom azt, hogy a bíróság a demokrácia nevében kénytelen foglalkozni egy olyan üggyel, amikor bizonyítottan rasszista tömeggyilkosok kifogásolnak egy olyan riportkönyvet, amelyben rasszista tömeggyilkosoknak nevezik őket.”