Egy ezüst és egy kokainbotrány a kajak-kenusok mérlege az Eb-n

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Ugyan összejött egy ezüst a női kenusoknak, Csipes Tamara és Dombvári Bence kokainbotránya beárnyékolta az Eb-döntők első napját.


Nem volt túl sikeres a csehországi Racicében rendezett kajak-kenu Európa-bajnokság döntőinek első napja, ennek több oka is van. A válogatott egyébként is rendkívül fiatal kerettel vágott neki a versenynek, sok tapasztalt sportolónk csak a bakui Európa Játékokon versenyeznek majd először komoly nemzetközi versenyen ebben a szezonban. Így Racicébe sok fiatal jutott el, akiktől tisztes helytállást vártak – ez végül össze is jött.


Csipes és Dombvári kokainozhatott

Ám a nap legnagyobb híre már a szombati döntők előtt robbant: több lap is beszámolt arról, hogy Csipes Tamara és Dombvári Bence ugyan a doppingteszten nem bukott meg, de vérükben kokaint találtak. Az öt világ- és öt Európa-bajnoki címmel büszkélkedő, a 2011-es eredményei alapján az év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence a dunavarsányi edzőtáborozás során adott vizeletmintát.


A kínos eset a szövetség szerdai elnökségi ülésén is téma volt. Az ügyet a sportági vezetők megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani. A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, így aligha szerepelhetnek az év két legfontosabb megméretésén, az Európai Játékokon, illetve az augusztusi milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot. Horváth Gábor, az egyesület kétszeres olimpiai bajnok szakosztály-igazgatója a Blikknek megerősítette az információt. A szakosztályvezető ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon.


Nem próbálták eltussolni

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára a Duna TV műsorában elmondta: nem tárgyaltak az ügyről, de felfüggesztették a versenyők válogatott kerettagságát és az ehhez tartozó juttatásokat. Elmondása szerint a szövetség gyorsan reagált, megtették a szükséges lépéseket. Schmidt kijelentette: az Európa Játékokra egyébként sem ment volna a két versenyző, mert nem válogatták be őket. Nem próbálták eltussolni az ügyet, értesítették az érintetteket és az ügyet a súlyához mérten, jól kezelte – tette hozzá Schmidt Gábor.


Csipes Tamara


Magyar ezüst

A parakenusok között 2 arany és 1 bronz volt a mérleg a szombati versenyszámokban, majd következhetett a női kajak egyes 1000 méteres döntője, ahol Farkasdi Ramóna – betegen – nyolcadik helyen végzett. Ezt követően két szám is lement úgy, hogy nem láthattunk magyar versenyzőt – az első három számot németek nyerték. Medveczky Erika és Sarudi Alíz női kajak kettesek 1000 méteres számában – ugyanitt Benedek Dalma is indult Dalma Ruzicic néven. Párjával az aranyéremért harcolhatott, ám a táv felénél lemaradtak. A számot a románok nyerték, második helyen Lengyelország, harmadik helyen Szerbia (Benedekkel), hetedik helyen Magyarország végzett.

A fiatal Horváth–Katrinecz–Szabó–Malcsiner-négyes női ötszáz méteren nyolcadik helyre futott be, fehéroroszok nyerték a számot. Női kenu kettes ötszáz méteren – amely nem olimpiai szám, egyelőre – az Eb-címvédő Lakatos Zsanett–Takács Kincső páros jól rajtolt, majd második helyre szorult a fehéroroszok mögött. Végül fél hajó hátrányban ezüstöt szerzett a duó.Férfi kenu páros ezer méteren is volt magyar egység, végig a mezőny hátsó felében küzdöttek. Végül a hetedik helyen végzett Sarudi Pál–Forgó Krisztián-páros, akik mindössze egy hete edzenek együtt. Férfi kajak kettesek ezer méterén nem volt magyar a döntőben, a számot a németek nyerték.


A Viola–Korisánszky–Szabó–Bodonyi-négyes döntőjével zárult a szombati nap. Ezerméteres férfi kenu négyesben féltávnál negyedik helyen álltak Viola Viktorék, végül ötödik helyen végeztek. Ezzel egy ezüst lett a mérlege a magyar válogatottnak a kajak-kenu Európa-bajnokság első napján – amelyen kilenc döntőn hatszor szoríthattunk magyarokért. Vasárnap ötszáz és kétszáz méteres döntőket rendeznek, itt is versenyben lesznek magyar hajók.


Vasárnap:

  • 500 m-es és férfi K4 1000 m-es döntők 9.05
  • 200 m-es döntők 12.05
  • 5000 m-es döntők 14.37