Egy éve még szerette őket a kormány - riválist kapnak a lakástakarékok

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Állami riválisa lesz a lakástakarékoknak, mert a kormány nem elégedett velük. Tavaly még mást mondtak.


A kormány a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja; az angol building society-nak nevezett intézmény célja, hogy versenytársat teremtsenek a lakástakarékoknak - mondta Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke hétfőn, amikor a kormány lakástámogatási lépéseiről beszélt. Jelenleg a lakás-takarékszövetkezetekben közel egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémának tarják, hogy ezekből a megtakarításokból nemigen épülnek lakások. Ezért az a céljuk, hogy a lakáskasszáknak legyen egy versenytársuk, amihez az angol building society adná a mintát, és az állam ezt is támogatná. Azoknak, akik belépnek, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk.A lakástakarékokkal való elégedetlenség meglepő, mivel egy évvel ezelőtt még teljesen más véleményen volt róla a kormány. A Buksza legutóbb tavaly márciusban érdeklődött arról a nemzetgazdasági tárcánál, hogy napirenden van-e egy állami lakástakarék-szolgáltató intézmény vagy vállalat létrehozása, illetve a lakástakarékokhoz járó állami támogatás megemelése.


Akkor az NGM lényegében azt válaszolta, hogy nem terveznek változtatást. Az NGM akkor ezt közölte: "A lakástakarék-pénztári rendszer 1997 óta töretlen népszerűségnek örvend, a konstrukció segítségével számos család költözhetett új otthonába, vagy tudta felújítani meglévő lakását. Az állam kiemelten támogatja a lakáscélú öngondoskodást, a lakáskasszába befizetett összeg után 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forint támogatás jár. A takarékoskodás legrövidebb kötelező időszaka 4 év, de akár 10 évig is hozzájárulhat az állam. A megtakarítási időszak után a lakás-takarékpénztártól kölcsön is igényelhető. Az emberek számára kiszámítható megoldást jelent a lakástakarék-pénztár, hiszen a betéti- és a hitelkamat is fix, azaz nem függ a hirtelen piaci mozgásoktól. Jelenleg nem tervezzük módosítani a támogatás mértékét, hiszen a megtakarítási forma nagyon népszerű".

Arra akkor nem adtak konkrét választ, hogy állami lakástakarék-szolgáltató szerepel-e a tervekben.


Tavaly azért kérdeztük a lakástakarék-rendszerről az NGM-et, mert a Scale Research GVH-nak készített elemzése szerint nemzetközi tapasztalatok alapján a piaci szereplők számában is volna még tér a magyar piacon, és ez lehetne akár állami intézmény is. Európában nagyjából 2 millió lakosra jut egy lakástakarék-szolgáltató, ebből kiindulva még pont van egy hely a magyar piacon.


Magyarországon a legmagasabb az állami támogatás mértéke, mégis más európai országokban sokkal népszerűbb a lakástakarék-pénztár, mint nálunk. A Scale Research elemzése szerint Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában 28-63 százalékos a penetráció úgy, hogy a támogatás 1,5-10 százalék között szóródik. Ezzel szemben Magyarországon 11 százalékos volt a lakástakarékok aránya, miközben a támogatás mértéke 30 százalékos.


A lakástakarékokkal egyébként korábban is voltak tervei a fideszes kormánynak. 2010-ben, az akkori kormány otthonteremtési és energetikai államtitkára, Bencsik János az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy a lakástakarékokhoz adott évi 72 ezer forintos állami támogatást pár év alatt 100 ezer forintra tervezik emelni, ám ebből mindmáig nem lett semmi.


Kérdés, hogy milyen feltételeket kínál majd az állami lakástakarék. A versenytársak amúgy jól állnak, jelenleg elérhető lakástakarék-konstrukciók az egyik legjobb hozamú befektetésnek számítanak a piacon, igaz, csak lakáscélra lehet elkölteni a megtakarítást.