Egy éve képtelen túllépni a Fidesz ezen a belső harcon

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Kiskunfélegyházán még a választások előtt indult a küzdelem a helyi Fidesz és Lezsák Sándor között. Most feloszlathatják a helyi Fidesz.


Több mint egy év elteltével sem szűntek meg a belső csatározások a Fidesz kiskunfélegyházi szervezeténél, ezért a párt november közepi kongresszusa után feloszlathatják a szervezetet – értesült a VS.hu.

A feszültségek oka, hogy a városi Fidesz-szervezet tagjai továbbra sem hajlandók együtt működni a választókörzetet vezető Lezsák Sándor parlamenti képviselővel.

A szervezeten belüli konfliktusok a tavalyi önkormányzati választás előtt kezdődtek, amikor helyi Fidesz-csoport többsége a Nemzeti Fórumot (NF) is vezető választókerületi elnökkel, Lezsák Sándorral az élen saját jelöltet állított a Fidesz elnöksége által favorizált Kapus Krisztián addigi polgármesterrel szemben.

A jelöltállítási viták nyomán kettészakadt a szervezet. A Lezsák mögé álló fideszeseket kizárták a pártból (Lezsákot nem, mert az NF vezetője nem tagja a Fidesznek), a renitensek így a Nemzeti Fórum színeiben indították el ellenjelöltjüket, Csányi Józsefet és a tíz helyi körzet mindegyikében is saját jelöltet állítottak a Fideszéivel szemben. (Fütyülve mellesleg a két párt 2006-tól élő szövetségi szerződésére, amelynek értelmében Fórum a Fidesszel közösen indít jelölteket.)

Nyílt lázadása ellenére a Fidesz elnöksége a választás előtt nem akarta leváltani választókerületi elnöki posztjáról Lezsákot. Egyrészt, mert nem akart még nagyobb botrányt, másrészt, mert azzal számolt, hogy jelöltjei úgyis lebőgnek majd.

Az októberi voksoláson Lezsákék azonban megszégyenítő vereséget mértek a Fideszre: Csányi több mint kétszer annyi voksot kapott Kapusnál, és egy kivétellel a tíz egyéni körzet mindegyikét is a fórum jelöltjei vitték el.

A város képviselő-testületében így kényelmes többségben vannak tavaly október óta, a döntések szempontjából nem oszt, nem szoroz, hogy együttműködik-e velük a listán bejutott néhány fideszes. A választókerület elnökeként Lezsáknak azonban a körzet egészében, a fideszesek között is rendet kellene tartania, de ez nem megy, általános utálatnak örvend ugyanis a körükben és minden módon bojkottálni próbálják a munkáját.

A belharcok miatt a Fidesz országos választmányi elnöksége tavasszal már fontolgatta a félegyházi szervezet feloszlatását, de végül csak a csoport vezetőjét váltották le. A fél éve történt személycsere úgy tűnik azonban, hogy nem hozott eredményt, Lezsák ugyanis információink szerint a napokban maga kezdeményezte az országos választmánynál a helyi szervezet feloszlatását.

Az ügy bő másfél hónapig azonban biztosan nem kerül majd terítékre, egy mostani esetleges oszlatás után ugyanis már nem maradna idő, hogy az újjáalakuló csoport küldötteket válasszon a Fidesz november közepi kongresszusára.

Lezsák menesztésének az ügyet ismerő fideszes forrásaink az elhúzódó konfliktusok ellenére továbbra is csak kis esélyt jósolnak. Orbán Viktor állításuk szerint korábban is óvatosságra intett a Nemzeti Fórum elnökével kapcsolatban. Szerinte ugyanis Lezsák – túl azon, hogy a rendszerváltásban játszott szerepe miatt „történelmileg” is különös bánásmódot érdemel – „ravasz róka”, nagy intrikus, akivel jobb vigyázni. Ha ugyanis végleg szakít a Fidesszel és kirántja a Nemzeti Fórumot a pártszövetségből, akkor az a félegyházin kívül is érzékeny veszteségeket okozhat a Fidesznek.