Egy év felfüggesztettet ér a finneknél levágott fejjel pózolni

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Két iraki férfi gyalázta meg az Iszlám Állam terroristáinak hulláját. Fotózkodtak, posztoltak, majd menedékkérelmet nyújtottak be Finnországban.


Egyenként több mint egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek szerdán Finnországban két iraki férfit, akik a Facebook közösségi oldalon olyan fényképeket tettek közzé, amelyeken levágott fejjel a kezükben láthatók.

Az iraki hadsereg egyik őrmesteréről és az iraki kormányerőkkel szövetséges egyik síita milícia harcosáról van szó, akiket tavaly, megérkezésük után vettek őrizetbe Finnországban, ahol vádat emeltük ellenük háborús bűnök, köztük holttestek meggyalázása miatt. A bűncselekményeket Irakban 2014-ben és 2015-ben, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen vívott harcok során követték el.

Az egyik irakit 16 hónap, a másikat 13 hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották. A két különböző kerületi bíróságon zajló perben a vádlottak elismerték, hogy közzétették a szóban forgó fényképeket, de tagadták, hogy közük lett volna a lefejezett harcosok halálához.

„Az egyik férfi azt mondta, hogy az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylőjének maradványait tartotta a kezében, míg a másik az ellenség egyik megölt harcosának fejével fényképezkedett" - mondta Juha-Mikko Hamalainen helsinki kerületi ügyész, hozzátéve, hogy Finnországban még soha nem tárgyaltak ehhez hasonló ügyet.

A síita milíciák támogatását élvező iraki erők igyekeznek visszaszorítani a szunnita Iszlám Állam harcosait, akik 2014-2015-ben nagy kiterjedésű területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi és nyugati részén.

A helsinki ügyész nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy a két alperes azért utazott-e Finnországba, hogy menedéket kérjen. Az észak-európai országban tavaly több mint 32 ezer, elsősorban iraki bevándorló nyújtott be menedékkérelmet.Ide tartozó hír, hogy Finnország és Oroszország megállapodott: ezentúl kizárólag saját állampolgárainak és a fehéroroszoknak engedi a közös északi-sarkvidéki határszakaszon való átkelést.