Egy év börtönt kapott a török elnöknek bemutató nő

-

Ez a döntés sem segített, hogy Törökországot ne gondoljuk autoriter államnak.


Csaknem egy év börtönbüntetésre ítélték szerdán a török hatóságok Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértéséért azt a nőt, aki középső ujját mutatta az államfőnek egy 2014 márciusában tartott tiltakozáson – számolt be a helyi média. Filiz Akinci közgazdász előbb kifütyülte a politikust, majd bemutatott az akkoriban a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogannak a török ellenzék fellegvárának számító Izmirben egy gyűlésen, amelyen Erdogan az akkori választási kampány keretében jelent meg.

A „sértés” elkövetőjét egy izmiri bíróság hat hónapnyi szabadságvesztésre ítélte, amelyet kiszabása után azonnal a duplájára emeltek, mivel egy köztisztviselő ellen követte el a „bűncselekményt”. Végül 10 nappal – azaz tizenegy hónap és húsz napra – csökkentették a nő büntetését „jó magaviselet” miatt – számolt be a Dogan török hírügynökség.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen Erdogan 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg.

Az esetek többségében a „sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.