Egy etiópiai férfi irányítja a földközi-tengeri emberkereskedelmet

-

Olasz és brit sajtóértesülések szerint a Líbiából az olasz partokra irányuló emberkereskedelmet az etiópiai Ermias Ghermay irányítja, akit az olasz terrorizmusellenes hatóságok régóta megfigyelnek.


A Sky News hírcsatorna egyik brit tudósítója nevezte meg a földközi-tengeri emberkereskedelmet irányító férfit és állampolgárságát olasz rendőrségi forrásokra hivatkozva. Ezt most megerősítette a La Repubblica is.


A lap közölte Ermias Ghermay fantomképét is. Az olasz napilap arra emlékeztetett, hogy a szicíliai Palermo maffiaellenes nyomozóigazgatósága azonosította elsőként a nemzetközi emberkereskedő szervezet vezetőjét. A 2013 októberében a dél-olasz Lampedusa szigeténél történt hajószerencsétlenséget követően, amelyben 366 bevándorló veszett a tengerbe, az olasz hatóságok több mint 30 ezer telefonbeszélgetést hallgattak le az Olaszország területén tartózkodó és hatósági megfigyelés alatt levő emberkereskedők és az Afrikában maradt főnökeik között. Az arab nyelvű beszélgetések vezettek Ermias Ghermayhoz, aki olasz feltételezések szerint Líbiából irányítja az illegális bevándorlást. Miután nincs együttműködés a líbiai hatóságokkal, nem tudják elfogni.

A Lampedusánál elsüllyedt hajót kormányzó és épségben partot ért három emberkereskedőt 2014-ben az olasz hatóságok Szicíliában letartóztatták.

A lehallgatott telefonbeszélgetésekben Ermias Ghermay „csekély veszteségnek” nevezte a Lampedusánál a tengerbe veszett emberek életét.