Egy érem boldoggá tenné a magyarokat az ifi téli olimpián

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi közgyűlésén letették az esküt a lillehammeri II. téli ifjúsági olimpiai játékokra kiutazó magyar sportolók. A fogadalomtétel szövegét Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mondta el a színpadon.


A február 12–21-ig tartó második ifjúsági téli olimpián kilenc sportágban kilenc fiú és hat lány képviseli majd Magyarországot. Borkai Zsolt MOB-elnök hangsúlyozta, hogy négy évvel ezelőtt, Innsbruckban még csak kilenc magyar sportoló versenyzett, és Lillehammerben most először vesz részt az ifjúsági téli ötkarikás játékokon magyar női síugró, illetve freestyle-os síelő.

Borkai kiemelte: az elvárásokat a fiataloknál nem lehet a nyári játékokéhoz hasonlítani. „Nem várhatunk aranyakat, már egy érem is óriási eredmény lenne” – fogalmazott a MOB elnöke, aki szerint, ha a magyar versenyzők kihozzák magukból a maximumot, akkor meglepetést okozhatnak, és pontszerzők lehetnek. Egyúttal emlékeztette a fiatalokat arra, hogy ők az első olyan ötkarikás csapat tagjai, akik úgy képviselik Magyarországot, hogy annak fővárosa, Budapest hivatalos olimpiai pályázó.

Liu Shaoang a VS.hu-nak elmondta, hogy Hosszú Katinka-stílusú felkészülésen van túl, azaz nem az ifi olimpiára edzett, hanem folyamatosan járta a vk-futamokat. Számára inkább egy teszt lesz a lillehammeri verseny, amelyen olimpiai hangulatban igyekszik majd jó eredményt elérni. „A közelmúltban már elkezdtek felfigyelni ránk, de még mindig nem kapunk túl komoly támogatást. A kiugrási lehetőség inkább egy, a felnőtt téli olimpián szerzett érem lehet, amelyet ugyanúgy jutalmaznak, mint a nyári játékokon szerzett aranyat” – mondta a szófiai junior vébén 500 méteren ezüstérmet szerzett gyorskorcsolyázó.

A téli ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat:
alpesi sí: Archam Chiara, Szőllős Barnabás
sílövészet: Veres Mirella, Herneczky Áron
sífutás: Gyallai Máté János
jégkorong: Vértes Nátán
műkorcsolya: Medgyesi Fruzsina
rövid pályás gyorskorcsolya: Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Sziklási András
szabadstílusú síelés: Nagy Bence
síugrás: Vörös Virág, Molnár Kristóf
snowboard: Fehér Zsófia, Szász Csongor


A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a MOB 2016. évi költségvetését és a riói olimpiai részvételről szóló előterjesztést. Amint a MOB-tagoknak kiküldött anyagból kiderült, a magyar versenysport és az olimpiai felkészülés állami támogatása tavaly 2 milliárd 63 millió forint volt, idén pedig várhatóan 2 milliárd 108 millió forint lesz, míg a Gerevich Aladár-sportösztöndíj rendszerre, akárcsak 2015-ben, ebben az évben is 996 millió forint jut. A riói olimpiai részvételre idén 840 millió forintot biztosít a költségvetés.

A tagok tájékoztatást kaptak az ötkarikás felkészülésről, a jelenlegi állás szerint 76 versenyző szerzett indulási jogot a nyári játékokra. A legtöbb kvótás hely úszásban (19), atlétikában (17), kajak-kenuban (15) van eddig. Nincs már kvalifikációs lehetőség viszont gyep-, kézi-, kosár- és röplabdában, labdarúgásban és taekwondóban.

Borkai Zsolt tájékoztatta a közgyűlés tagjait arról is, hogy február 1-jétől megkezdte működését a budapesti olimpia pályázat elkészítésével foglalkozó Budapest 2024 Nonprofit Zrt., amelynek soron következő feladata a logó és az úgynevezett mesterterv elkészítése lesz, erről a magyar delegációnak február 17-én kell számot adnia Lausanne-ban.

A közgyűlés keretében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (Women and Sport Award) díját vehette át Jakabházyné Mező Mária a nők sportjáért kifejtett több évtizedes tevékenységért. MOB-érdemérmet kapott az idén 105 éves Vasas SC, amely az utóbbi években a legeredményesebb hazai sportegyesület; Medvegy Iván, a MOB korábbi sportszakmai főmunkatársa; valamint sportpályafutása elismeréseként Fekete László, aki 2012-ig hosszú éveken át a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt.