Egy ENSZ-békefenntartót lőttek agyon Maliban

Fotó: AFP / Sebastien RIEUSSEC

-

Ismeretlen támadók agyonlőtték hétfő éjjel az ENSZ békefenntartó missziójának egyik katonáját Maliban, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek. A támadás a fővárosban, Bamakóban történt. A kék sisakosok a repülőtérről igyekeztek a város központja felé, amikor az autójukban rájuk támadtak.


A békefenntartókat az ENSZ-küldetés csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta több támadás érte, de főleg északon. Bamakóban először múlt héten lőttek ENSZ-katonára.

Maliban 2012-ben egy katonai puccs után az északi országrészt tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el. Később az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, iszlám jogrendet vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része meg Bamako ellen.

Előrenyomulásuknak Franciaország katonai intervenciója vetett véget tavalyelőtt, azóta nemzetközi katonai jelenléttel igyekeznek biztosítani a rendet.

A hétfő éjszakai támadást egy név nélkül nyilatkozó mali tisztségviselő terrorcselekménynek minősítette. Azt hangoztatta, hogy a támadók a béke ellenségei.