Egy email bizonyíthatja, hogy Blatter intézte a vébés kenőpénzt

Fotó: Getty Images / Alessandro Della Bella

-

A FIFA továbbra is azt állítja, hogy Blatter tudott a 10 millióról, ám nem ő kezdeményezte az ügyletet.A 2007-es emailben viszont az áll, hogy személyesen egyeztetett az akkori dél-afrikai elnökkel.


A FIFA elnöki posztjáról lemondott Joseph Blatter korábban azt állította, hogy hallott ugyan róla, de személyesen nem volt köze ahhoz a 10 millió dolláros kenőpénzhez, amelyet a korrupciós vádak szerint a FIFA kapott a dél-afrikai kormánytól cserébe azért, hogy ott rendezzék a 2010-es vébét. A Telepraph most egy 2007-es emailre hivatkozik, amely bizonyíthatja, hogy Blatter személyesen beszélte le Thabo Mhekivel, az akkori dél-afrikai elnökkel a 10 milliós tranzakciót.

A FIFA nemrég kijelentette, hogy meg is vonhatják Oroszországtól a vébé rendezésének jogát, ha egyértelműen bizonyítást nyer, hogy korrupció történt a kiválasztási folyamatban. A FIFA egy bizottsági tagja korábban azt állított, hogy Marokkó több szavazatot kapott a 2010-es világbajnokság megrendezésért folytatott verseny során, de végül a FIFA manipulálta az eredményt.

A 10 millió dolláros összeg, amely a vádak szerint a FIFA-nak küldött kenőpénz volt, hivatalosan a karibi térség afrikai diaszpórájának támogatását szolgálta. Viszont Jack Warner, a FIFA egykori elnökhelyettese által kezelt számlára lett küldve, ő volt ugyanis a karibi futballszövetség elnöke is.

A Telegraph által lehozott emailt a FIFA főtitkára, Jerome Valcke írta 2007 decemberében, és arról érdeklődik benne egy dél-afrikai miniszternél, hogy mikor utalják a pénzt, mindezt egy korábbi levélre, illetve arra hivatkozva teszi, hogy az elnök, azaz Blatter személyesen egyeztette le a tranzakciót Dél-Afrika elnökével. És egyébként rosszul írja az elnök nevét.

A FIFA szóvivője szerint ez a levél csak egy utalás egy formális kérésre, nem bizonyítja, hogy Blatter személyesen érintett lett volna az ügyben. Szerinte - megismételve azt, amit Blatter is állított korábban - ez csupán azt bizonyítja, hogy Blatter tudott az ügyletről, de azt nem, hogy ő kezdeményezte volna.