Egy előre hozott választás lehetséges forgatókönyveit elemezték

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A karácsonyi bevásárlás alatt szavazni nem a legjobb ötlet, de az látszik, hogy a téli időszakban több fideszes szavazat érkezne.


Időnként felmerül, hogy a Fidesz előre hozott választásokra készül: legutóbb – a népszavazási kampányban – Gyurcsány Ferenc pártelnök vetette fel egy lakossági fórumán. Az ötlet realitását vizsgálta a Policy Agenda.


Előbb a nagybevásárlás, utána a politika

Az Országgyűlés jogilag bármikor feloszlathatja önmagát, és ezzel megnyitja az utat egy új választás előtt. Ugyanakkor ennek az időtávja meglehetősen hosszú. A köztársasági elnök keze meg van kötve, hiszen a választás kitűzését követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie annak a vasárnapnak, amikor a voksolást megtartják. Ez pedig kellő időt jelent ahhoz, hogy a kormánypártoknak azzal is számolnia kelljen, hogy addig akár a közhangulat is jelentősen megváltozhat.


A két és fél, három hónap az előre hozott választásokat kiprovokáló esemény és a szavazás napja között jelentős időnek számít.

Amennyiben a kvótanépszavazás másnapján elérnék, hogy feloszlassa magát az Országgyűlés, és másnap a köztársasági elnök ki is tűzné a szavazás napját, az nem lehetne előbb, mint december 18., ami pont aranyvasárnapra esik, és nem lehetne később, mint január 8. Azaz vagy a karácsonyfa alatt is kampányolnának a pártok, vagy az ünnepi vásárlások idején próbálnák elvinni a választókat az urnafülkéhez.

Ez azt jelenti, a Fidesz számára nem logikus lépés, ha meglovagolja a népszavazás teremtette helyzeti előnyt, és még október elején kezdeményezi az előre hozott választásokat. Politikai racionalitása egyedül annak van, ha vár egy hónapot november elejéig, és akkor kiprovokál egy olyan politikai helyzetet, amellyel január második felében lehetne voksolást tartani.


Meg kellene már egyezniük

A voksolás időpontja szempontjából van egy fontos tényező, ami nehéz helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Ez pedig a jelöltek konkrét személye. A törvény szerint a választást megelőző 48. naptól a választási bizottságoktól fel lehet venni az ajánlóívet az egyéni jelölteknek, és 14 napjuk van az induláshoz szükséges 500 aláírás összegyűjtésére, majd további egy napjuk az országos lista bejelentésére.

Amennyiben a köztársasági elnök a választások kiírása és a szavazás napja között a törvényi minimumot hagyja meg, akkor 22 napja lenne az ellenzék egy részének, hogy kitalálja, amit évek óta nem sikerült. Azt, hogy együtt vagy külön indulnak; közös listát állítanak, vagy koordinált jelöltállításban indulnak el. Amennyiben a konstrukció létre is jön, akkor meg kell állapodniuk a konkrét jelöltek személyéről, az őket támogató aktivistákról (többpárti indulás esetén ez sem egyszerű feladat), a programról, illetve a miniszterelnök-jelölt személyéről.

Lehetséges olyan forgatókönyv is, hogy a tárgyalások nem zárulnak le a választást megelőző 48. napig, és mindegyik párt saját jelöltje számára összegyűjti az ajánlásokat. Ebben az esetben szinte a szavazás napjáig van lehetőség az egyes jelöltek visszaléptetésére, de ez szinte kiszámíthatóan kaotikus helyzeteket fog eredményezni, és eltereli a figyelmet az ellenzék egy részének (hiszen a Jobbik és az LMP önálló indulása szinte biztosra vehető) kampányáról. A Policy Agenda szerint ez egyébként a Jobbik felé is tolhatja a kormányellenes szavazókat, ami a Fidesznek sem érdeke.


Hóban, fagyban jobb a Fidesz?

Előre hozott választást akkor érdemes tartani, ha a kormányon lévő erők mögül elfogyott a többség. Ez viszont nem igaz a mai belpolitikai viszonyokra – áll az elemzésben. A kormányerők esetében az előre hozott választás csak egy esetleges kétharmad megcélzásából lenne értelme. Ezenkívül nyernének plusz három évet, hiszen nem 2018-ben járna le a mandátumuk, hanem 2021-ben.

A január második felében rendezett választás inkább a kormánypártoknak kedvezne. Ennek fő oka, hogy az évkezdet, a téli időjárás nagymértékben hűti a szavazási részvételt, és az van kedvezőbb helyzetben, aki képes a saját táborát mobilizálni. Ebben pedig jelentős helyzeti előnye van a kormánypártoknak.

Az előre hozott választások tehát komoly lehetőséget, de egyben kiszámíthatatlanságot is jelentenének a Fidesznek, és Magyarországon erre még nem volt precedens a rendszerváltozás után. Amennyiben mégis merne ekkora kockázatot vállalni a kormány, akkor november 7. körül (ez a január 22-ei vasárnap előtti 70. nap) érdemes figyelni a kormányoldal minden rezdülését.