Egy elgépelésen bukott meg a világrekord bankrablás

Fotó: RIA Novosti / Natalia Seliverstova

-

Ismeretlen hekkerek majdnem egymilliárd dollárt próbáltak ellopni a bangladesi jegybanktól. Majdnem sikerült is, már 80 milliónál tartottak, mikor egy apró gépelési hiba miatt lebuktak.


Nem sokon múlt, hogy ismeretlen hekkerek akár egymilliárd dollárral is megrövidítsék a bangladesi nemzeti bankot a múlt hónapban – számol be a Reuters hírügynökség banktisztviselőkre hivatkozva. A tolvajoknak végül be kellett érniük 81 millió dollárral, ami így is a történelem egyik legnagyobb bankrablásának számít.

A hekkerek feltörték a Bangladesh Bank rendszerét, és megszerezték az átutalások hitelesítéséhez szükséges adatokat. Ennek birtokában átutalási megbízásokkal kezdték bombázni a Federal Reserve Bank of New Yorkot, hogy a bangladesi jegybank számlájáról átmozgassák a pénzt Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i bankszámlákra.

A mintegy három tucatnyi megbízásból négy simán átment, összesen 81 millió dollár értékben. Az ötödik esetében azonban a hekker elgépelte a címzett nevét: egy Srí Lankán bejegyzett alapítvány lett volna a kedvezményezett, de az angol „foundation” szó helyett véletlenül „fandationt” írt. Ezt szúrta ki az egyik közvetítő, a Deutsche Bank tisztviselője, aki megerősítést kért a bangladesiektől, és leállította a tranzakciót.

Közben New Yorkban is feltűnt a Fednek az átutalások nagy száma, és figyelmeztették a Bangladesh Bankot, így sikerült leállítani az akciót. A leállított tranzakciók értéke nagyjából 850 millió dollár volt. A jegybank közlése szerint az ellopott pénz egy részét is visszaszerezték már, együttműködve a Fülöp-szigetek hatóságaival.