Egy életen át megemlegetjük a Quaestor leckéjét

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Összedőlt a Quaestor-kötvényekből épített piramisjáték, és vele a szocialista brókerbotrány-elméletek is. A befektetők egy életre megtanulták, mit jelent a vállalati kötvény, az MNB komoly szigorításra készül, és itt az idő, hogy tényleg hozzászokjunk a vasárnapi vásárlási tilalomhoz. A paksi bővítés egyre zavarosabb: valami biztosan nem tetszik az EU-nak. Ez történt a héten a gazdaságban.


Két hete, a Buda-Cash–botrány kirobbanásakor még úgy tűnt, az lesz minden idők legdurvább hazai brókercsalása. A gyanú szerint a Buda-Cashnél és a tulajdonosi körhöz tartozó bankoknál 10-15 éven át hamisították a kimutatásokat, ezzel félrevezették a pénzügyi felügyeletet, és a feltételezések szerint összesen akár 100 milliárd forintot loptak ki a cégekből – ennyivel károsították meg a brókerház befektetőit és a DRB-bankok betéteseit.

A visszaélés-sorozat időtartama és az eltüntetett pénzek nagyságrendje is rekordergyanússá tette a Buda-Cash ügyét, de – a Hungária Értékpapírnál feltárt kisebb csalást követően – ezen a héten egy még durvább brókerbotrány került a felszínre: lelepleződött a Quaestor-féle piramisjáték.

A történtek azért rém fájdalmasak, mert szakmai berkekben régóta suttogtak a Quaestor Csoport ügyeiről, a cégcsoport – azon belül is a most öncsődöt jelentő és 150 milliárdos fiktív kötvénykibocsátással vádolt Quaestor Hrurira – mégis évtizedeken át folytathatta kockázatos üzleti modelljét. Újabb és újabb vállalatikötvény-kibocsátásaival lakossági befektetők ezrei, tízezrei felé adósodott el, és most úgy tűnik, képtelen ezeket a kölcsönöket visszafizetni. A Quaestor-kötvények vásárlói így óriási bajba kerültek: a Befektető-védelmi Alap ebben az esetben nem kártalanítja őket, csak abban bízhatnak, hogy a cégcsoport vagyonának likvidálásából valamennyi pénzt egyszer majd viszontlátnak.

Merthogy a Szijjártó Péter régi ismerősének számító, és a keleti nyitás egyes fontos momentumainál a külügyminiszter mellett feszítő Tarsoly Csaba cégbirodalmának elvileg van értékesíthető vagyona: a Quaestor az ingatlanberuházásoktól kezdve, szállodafejlesztéseken át a stadionépítésekig egy sor más üzletágban is terjeszkedett.


A Quaestor egyik vagyontárgya. Valószínűleg pénzzé kell tenni


Drága tanulólecke

Most tehát ott tartunk, hogy két hét alatt sok százmilliárdos befektetési kártyavárak omlottak össze, és ez érezhetően megriasztja a befektetőket. A pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank komoly szigorításra készül, és olyan rendszerben gondolkozik, amely kétszeres védelmet nyújthatna a befektetőknek. Mindeközben nincs kizárva, hogy lesznek még hasonló leleplezések és felügyeleti intézkedések, jóllehet a befektetői bizalom már így is érezhetően megrendült, és egyre többen teszik fel a kérdést: nem jobb-e a párnahuzatba bevarrni a megtakarítandó pénzeket, és messziről elkerülni minden brókercéget, netán az összes bankot is. Szerintünk azért nem ez a legokosabb végkövetkeztetés, ezért összeszedtük a mostani brókerbotrányok tanulságait. 11 olyan pontot, amelynek ha csak a többségét valaki betartotta volna, nem került volna bajba, a jövőre nézve pedig mindenkinek hasznos lehet.

A Buda-Cash és DRB-bankok károsultjainak egyébként már zajlik a kártalanítása. A banki ügyfelek juthat a leggyorsabban a pénzükhöz az OBA-tól, de azért itt is akad, aki rettentő sok pénzt bukik: volt, aki 750 millió forintot tartott az egykori takarékszövetkezetek valamelyikében. És azok is nagyon rosszul jártak, akik a svájci frankon buktak még január közepén. Úgy tűnik, hiába vitatják a Buda-Cash elszámolását hetek óta, a felügyeleti biztosok fejenként több tízmillió forintot akarnak bevasalni rajtuk.Erős verseny a lakáshiteleknél

Ahogy azt korábban előrejeleztük, egymás után csökkentik lakáshitel-kamataikat a bankok, ezen a héten a K&H jött elő egy vonzó ajánlattal. A nagy verseny most azokért az ex-devizahitelesekért megy, akik március-áprilisban megkapják a bankjuktól az elszámolós levelüket, és a forintra váltott új hitelük részleteit. Ezek lecserélésére viszont mindenhol beindult a gépezet: a legjobb adósokat (akiknek még sokmilliós tartozásuk van, aktívan használják a bankot és mindig rendesen tudtak törleszteni) megpróbálják elhappolni egymás elől a bankok.
Túl az utolsó vasárnapon

Március 15. után már csak a hét hat napján lehet vásárolni az ismert kivételek mellett, jóllehet végleges és kristálytiszta szabályok leghamarabb a hónap végén lesznek. Egy sor nyitott kérdésről ugyanis csak 16-án, bizonyos dolgokról pedig a hónap végén szavaznak, így bőven van bizonytalanság. Ráadásul hiába tűntek roppant kreatívnak és leleményesnek a boltosok, a kormány szépen lassan becsukja az összes kiskaput.


Mi lesz Paks 2-vel?

Ami még a héten kiderült: több nagyberuházásról tárgyal a kormány, és a nyugat.hu már tudni vélte, hogy ennek eredményeként óriási autógyár épül Szombathelyen. A Financial Times pedig azt szellőztette meg, hogy az Európai Bizottság megakadályozza Paks 2 megépítését. A kép még mindig nem teljesen tiszta, de a további nyilatkozatok fényében inkább arról van szó, hogy nem a teljes Paks 2 építéssel van gondjuk, csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel. Azt kifogásolják, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importálná a nukleáris üzemanyagot. Egy dolog mindenesetre biztos: a Paks 2 dokumentumai továbbra is titkosak maradnak.