Egy egész város küzd a hasmenést okozó bűzös, barna vízzel

Forrás: VS.hu

-

Ásványvízzel kénytelen óvodába küldeni a szülő a gyerekét Kiskunlacházán, hogy ne kapjon hasmenést. Az ivóvíz színe olykor sötétzöld vagy barna, még forralás után is. A helyiek arról panaszkodnak, hogy fél éve ihatatlan a vizük, az alpolgármester szerint viszont a minőséggel nincs baj. Viszont még fél évig lehet furcsa színe és szaga a víznek.


Evian ásványvízzel főzött húsleves receptjét tette közzé egy kiskunlacházi lakos a Facebookon, amikor kiborult a fogyasztásra alkalmatlan vezetékes ivóvíz miatt. Nem ő egyedül érzi pocséknak a vizet a nagyközségben, a VS.hu-nak egy másik ott élő arról panaszkodott, hónapok óta ihatatlan, klóros, fertőtlenítős, büdös a víz.
Az emberek kénytelenek ásványvizet fogyasztani, fürdés után a bőr viszket, ég. A gyerekeknek, mivel az óvodákban, iskolákban nem tudnak palackozott vizet adni nekik, hasmenésük van. Nyáron a csapból barna, zöld víz folyt. A frissen felengedett medencék vizét le kellett engedni, a szanitereket befogta a heteken keresztül a csapból folyó barna víz.

„A víz minőségi változásának köze van az ivóvízhálózat Kiskunlacházán folyamatban lévő cseréjéhez” – ezt Tóth Imre alpolgármester sem vitatja. Azt viszont igen, hogy a víz ihatatlan, büdös, sötét lenne. Ilyen nyáron fordulhatott elő, amikor a pangó vizet kiengedték a hálózatból, mondja. Az alpolgármesternek nincs tudomása se hasmenéses gyerekekről, se a víz okozta bőrirritációról. A tisztiorvosi szolgálat se jelzett megbetegedést, a víz minőségét minden mérésnél megfelelőnek találta – mondta a VS.hu-nak Tóth.Ígéret, az van

A helyiek viszont kartonszámra veszik az ásványvizet a boltokban – számolt be egyik olvasónk, akitől fotókat is kaptunk. Címlapképünk 15 perces forralás után mutatja a kiskunlacházai víz állapotát. Olvasónk szerint se inni, se főzni nem lehet a vízből.


A főzéshez szükséges alapanyagot is ásványvízben vagyunk kénytelenek öblíteni, mert különben átveszi az étel azt az ízt.

Az alpolgármester vízügyi szakmai kérdésben nem tudott nyilatkozni, inkább rendelkezésünkre bocsátotta a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. magyarázatait. Ez az elmúlt hét büdös és klóros vizének okait járta körbe. A baj forrását a nyári fogyasztási időszakra való felkészülésben találták meg.
  • Az I. számú kutat bekapcsolták a technológiai szűrésbe, amire eddig nem volt mód. A kút vastartalma magas, ez az, amit éreznek a fogyasztók.
  • A kevert víz összetétele kedvezőtlenül megváltozott.
Az elhárítás érdekében, ahogy fogalmaznak: „fokozták a tárolt víz mennyiségének növelését, hígítását”. A klór szintjét a szükséges minimális szint alá csökkentették, de csak ideiglenesen, mert vissza kell majd emelni az elfertőződés veszélye miatt.

A lakók azt mondták lapunknak, hétvégén se javult a helyzet, a víz barna és büdös volt. Ígéretet kaptak, hogy megoldják a problémát.


Fürdőzés előtt Kiskunlacházán, 2016. február 13–14.


Lacházaiak a vízről

„A víz számomra ihatatlan, étel készítésére, fürdésre nem alkalmas, sőt a mosott ruhák is bűzlenek a fertőtlenítőtől.”

Tegnap este nagyon gyógyszer íze volt.” – „Itt az influenzaszezon. Lehet, arra adagoltak bele gyógyszert. Ez csak a szolgáltató előrelátását dicséri.”

„Én sem írok gyakran, de elszomorít, hogy nem tudhatjuk, meddig lesz ilyen a víz. Én nem merek inni belőle, és nagyon rossz, hogy nem tudni, miért ilyen a víz.”

„Ihatatlan!!! Biztos erős a palackozott víz lobbi, mert ez alkalmatlan emberi fogyasztásra!!! Napi 2 liter teát iszom. Ha az ásványvízből készül, semmi bajom. Ha csapvízből, mindig fáj a pocakom!!! Most komolyan!?!? A vasárnapi húslevest is Evianból kell már főzni? Semmi gond, csak akkor némi támogatást kérek!”

„Azért az furcsa,hogy a gyerekek hasa is sokkal többet fáj, és nagyon gyakori a hasmenés...ezt én eddig nem tapasztaltam, pedig évek óta dolgozom köztük...”

„Lányom ásványvizet visz magával a suliba, így szerencsére ő ebből kimarad. Az oviba valószínűleg fogok vinni a gyerekeim csoportjaiba pár karton vizet. Jobb megoldást nem tudok.”

„Az oviban nincs más lehetőség sajnos... Túl gyakori az utóbbi hónapokban a hasmenés, megfigyeltük, és ez tényleg nem volt eddig jellemző...több szülő is felfigyelt erre.”

„Tegnap este kb. egy decit ittam a csapvízből. Iszonyatos orvosság íze volt. Gondolom, a gyerekek az oviban ezt isszák, mivel mindennapos náluk a híg széklet, ami nem normális.”

(forrás: facebook)


vízminta, vízminőség, vezetékes víz, vízvezeték, Kiskunlacháza


Fél év finomhangolás

Az önkormányzat ivóvízprojektes weboldala szerint ez még hónapokig így is marad.


„Felhívjuk a figyelmüket, hogy a munka folytatódik a projekt további ún. fenntartási időszakában is, amelynek keretében a kiépített rendszer finomhangolása zajlik majd további legalább fél éven keresztül, ezért ebben az időszakban is számítani lehet kisebb ingadozásokra a szolgáltatás és a víz tulajdonságainak vonatkozásában.”


Dömsödön is kiitták

A „Kiskunlacháza ivóvízminőség-javító projekt” megvalósítása tervekkel, építési munkákkal együtt 700 millió forintba kerül. Ennyiért vállalta és végzi el a tendernyertes VERTIKÁL VKSZ Zrt. – AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. – BERN Építő Zrt. – Inwatech Kft. alkotta konzorcium.


Úgy tűnik, a térségben, amikor uniós támogatással vízvezetéket cserélnek, nem megy másképpen. Mint azt megírtuk, a szomszédos Dömsödön ugyanilyen tapasztalatokat szereztek a helyiek. Az egészséges víz érdekében indult 500 millió forintos beruházás a vízminőség romlását hozta magával. Előbb ürülékkel szennyeződött a víz – ezt jó ideig nem árulták el a lakosoknak –, a fogyasztását megtiltotta az ÁNTSZ, de hasmenésjárvány is volt a településen. A beruházás második felében a klór miatt nem tudták meginni a vizet, ekcémás kiütésekben is volt részük a dömsödieknek.

A dömsödi polgármester az ivóvíz fertőzése miatt ismeretlen tettessel szemben tett feljelentést. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság tettes hiányában zárta le a nyomozást.