Egy egész régiónyi szakember hagyta ott a NAV-ot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Jóval kevesebbet keresnek, mint más hivatalok munkatársai, és az életpályamodell is csúszik.


Egyre kétségbeejtőbb a helyzet a NAV-nál – tudta meg a Figyelő, miután a NAV által a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített jelentés a birtokába jutott. A lap azt írta, tavaly annyi munkatárs hagyta ott a szervezetet, amennyien a nyugat-dunántúli régió adóztatási szervénél dolgoznak. Ennek okaként az alacsony fizetést jelölték meg, illetve azt, hogy még mindig nem sikerült rendezni a munkatársak illetményeiről szóló jogszabályi hátteret.


Vida Ildikó NAV-elnök lemondását indokló levele a napokban szivárgott ki, ebben pont az életpályamodell csúszását jelölte meg indokként. A NAV szakembereire ugyanis nem vonatkozik az új illetményrendszer. A Figyelő szerint ezzel havi 70-160 ezer forinttól esnek el az adóhivatal munkatársai.

A szakemberhiány főleg Budapesten és Pest megyében jelentkezik, pont ott, ahonnan a legtöbb adóbevétel érkezik.

A dokumentumban az is olvasható, hogy nagy a hiány a középkorú szakemberekből, többségében nyugdíj előtt álló és pályakezdő fiatalok dolgoznak náluk. Ráadásul az ilyen végzettséggel rendelkezőknél nagy elszívóerő a versenyszféra is.


Lázár, Varga és Orbán is tudta, hogy megszűnt Vida munkaviszonya

A Figyelő arról is írt, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette nekik, a kormányfő és a gazdasági miniszter is tudott arról, hogy Vida Ildikó május 20-ai lemondása után 60 nappal automatikusan megszűnt a munkaviszonya. Ez azért is érdekes, mert Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán azt mondta, Orbán Viktor még június elején jelezte, hogy csak szakmai okok alapján nem tudja elfogadni Vida Ildikó lemondását.