Egy egész kontinens mutatott be a Volkswagennek

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-

Több mint 10 ezer ausztrál indított csoportos keresetet a német autókonszern ellen, amiért a cég becsapta őket a légszennyezési adatokkal. A követelésük több mint 100 millió ausztrál dollár, vagyis mintegy 20 milliárd forint.


Egy ausztrál ügyvédi iroda, a Maurice Blackburn Lawyers adta be a keresetet a szövetségi bírósághoz, arra hivatkozva, hogy a Volkswagen becsapta a vásárlóit, amikor egy buherált szoftverrel mérték az autók károsanyag-kibocsátását. A követelés nemcsak a kocsi teljes árának a visszatérítése, hanem kártérítést is elvárnak a megtévesztésért. Aaz ausztrál jogászok a német autógyár leányvállalatait és helyi képviseleteit is perli - írja a Wall Street Journal.

A Volkswagen szóvivője nem kommentálta a keresetet, csupán annyit mondott, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy lehatárolják a problémát, és visszaszerezzék vásárlóik bizalmát.

A német cégcsoport már több mint 7 milliárd dollárra taksálja a fizetnivalót, ami a botrányból fakad. Ez megközelíti a 2 ezer milliárd forintot. A Volkswagen mintegy 90 ezer olyan dízel autót adott el Ausztráliában, amelynek módosították a szoftverét.