Egy edző szerint Gyárfás nyomására álltak ki Kiss mellett

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Hvg.hu-nak nyilatkozott Sárdi Ákos úszóedző, aki szerint az edzők nyomás alatt voltak, amikor aláírták a Kiss László melletti nyilatkozatot.


Az 1961-ben csoportos nemi erőszakért elítélt Kiss László úszókapitány mellett szerdán egyhangúlag állt ki az úszószövetség, viszont most Sárdi Ákos, a székesfehérvári Hullám '91 vezetője a Hvg.hu-nak érdekes részleteket árult el a szavazásról és a nyilatkozatról. Ezeket mondta:

  • Az ülésen két órán keresztül arról volt szó, hogy ki kell állniuk Kiss mellett
  • Gyárfás maga is megjelent az ülésen, amire korábban elvétve volt példa
  • A testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel a versenyekre csak a szövetségnek van joga versenyzőt nevezni. Aki tehát azt akarja, hogy a versenyzője kijuthasson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell értsen a legfőbb vezetéssel.
  • Az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet.
  • Ez a zsarolási metódus, a visszautasíthatatlan ajánlat, "Luca Brasi-effektus" nem mostani találmány, szerinte már korábban, a 80-as, 90-es évektől így működtek a dolgok.
A Hvg szerint Sárdi azt követeli, hogy Gyárfás álljon ki a nyilvánosság elé, és valljon színt, mondja el, hogy az ilyen módon méltatlanul meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak.Gyárfást a Hvg.hu többször is próbálta elérni, de nem vette fel a telefonját. A Magyar Úszószövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely azt nyilatkozta a lapnak, hogy ott ült, de nem tűnt fel neki, hogy "látens zsarolás esete forgott volna fenn"