Egy dzsóker csapatban a legjobb – interjú Szabó Gabriellával

Fotó: MTI / Kovács Tamás / MTI / Kovács Tamás

-

HÁTTÉR

Szabó Gabriella öt edzés után nyert Világkupát Vad Ninetta oldalán, de a siker után új párosba ülteti a klubja, és lehet, újra együtt kell dolgoznia az általa korábban elhagyott Csipes Ferenccel. Az olimpiai bajnok kajakos korábban három különböző párral is világbajnok tudott lenni, de még mindig megviselik a váltások, és estig stresszelt, míg elmondta a hírt a mostani társának. A világon egyedülállóan kusza magyar kajak-kenus sorshelyzetekről, a riói aranyterveiről, a vezérevezősök titkairól és az egészen furcsa étrendjéről is kérdeztük a 27 éves versenyzőt.


Pár gyakorlás után nyertetek Vad Ninettával a milánói VK-n 500 méteren, ezt is vártátok? Jól esett nyerni, de nem ezt vártuk. Mindenhová nyerni megyünk, de a realitás talaján maradva nem mondhattuk, hogy ilyen korán tudunk nyerni. A negyedik párosod állt össze a pályafutásod során, volt más lehetőség, vagy csak ő volt a képben? Le vagy maradva egy lépéssel, de nem csoda, hisz nem ment még ki a hír. A klubom úgy döntött, Csipes Tamarával is meg kell néznem a párost, miután ő is honvédos versenyző. Korábban nyertünk együtt világbajnokságot, a klub érdeke, hogy a két páros közül a jobbik maradjon meg. Amikor Ninával összeálltunk, Tami még nem volt itthon, azzal viszont, hogy hazatért Ausztráliából, új helyzet állt elő, ezért a klub így döntött. Utóbbit én is csak kedden tudtam meg. Ninetta hogy fogadta a hírt? Kedd este felhívtam, mert úgy érezem, hogy úgy tisztességes, ha én készítem fel a helyzetre. Gondolom, kicsit szíven üttte, hiszen engem is derült égből jövő villámcsapásként ért. Bár én vagyok a szerencsésebb helyzetben, hiszen én kettő közül kapok egyet, ő viszont csak tétlenül vár, hogy melyik lesz a jobb. Biztosan nem jó neki, nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetben van. De remélem, megérti a szituációt, ha úgy alakul, akkor szívesen ül velem össze, és nem lesz ebből lelki kérdés. A döntés rátok lesz bízva vagy szakmailag bírálják el a hajót? Abszolút szakmailag, bár nyilván minket is megkérdeznek. De nem is merném vállalni a döntés jogát. Ez egy mérhető sportág, döntsenek az idők és a szakemberek. Azt gondolom, hogy pályát fogunk menni, de még nem tudom a részleteket, azt sem, hogy időre vagy szemre döntenek. A közös múlt, a közös sikerek azért jó alapot adhatnak Tamarával. Kedvetek is van hozzá? Lehet, kicsit önzőnek hangzik, de őszintén szólva semleges vagyok ebben a helyzetben. Van egy nagyon jól működő párosom Ninettával, tehát nem esek kétségbe, ha Tamival nem fog működni. De szeretném, ha ez is jól menne, aztán győzzön a jobb, hozzuk ki a lehető legjobb párost.

- -

Ha végül összeülsz Tamarával, nem kell visszamenned az őt edző Csipes Ferenchez? Nem, maradhatok Tóth Lászlónál, akihez tavaly jöttem át. Ninának is más edzője volt a mostani párosban, ilyenkor ez csak annyit jelent, hogy a két edző egy motorcsónakban jön velünk az edzésen, és szakmailag egyeztet. Mivel nem volt közöttük ellentét, amikor tavaly júniusban Csipes Ferenctől átváltottam Lacihoz, menni fog az együttműködés. A nyáron úgy volt, hogy ideiglenesen váltasz, aztán bejött, és ott ragadtál Tóth Lászlónál. A váltás után Csipes Ferenccel nem sikerült ezt a helyzetet tisztázni. Azóta sem beszélgettetek?  Az országos bajnokság után odamentem hozzá, és megköszöntem neki azt az öt évet, meg amiket vele értem el. Úgyhogy úgy érzem, ezt lezártuk, és megbeszéltük, és nagyon jó a kapcsolatunk azóta is. Ha bármi van, találkozunk véletlenszerűen, tudunk normálisan beszélni. Gondolom, ez is benne van a régi-új páros alakulásában, hogy nem haragszik rám, és még mindig bízik bennem. Akkor nem lóg a dolog a levegőben, mehet tovább az élet. Igen, és talán ő is úgy látja, hogy nekem is jót tett a váltás. Neki is megvan a kihívás a lányától, valószínűleg neki is ez a legjobb leosztás, nem kell, hogy miattam fájjon a feje. Korábban azt mondtad, az elismerés hiányzott neked leginkább Csipes Ferencnél, ez most rendben van? Nyilván más úgy edzeni, amikor negyedik vagy egy csapatban, és más úgy, amikor te vagy az elsőszámú versenyzője az edződnek. Ez minden versenyzőnek fontos, én mindenestre most nagyon élvezem. Kevés olyan versenyzőt láttam, aki nem az edző kedvence volt, és úgy is a legjobban teljesített. Talán nincs is ilyen, aki nem igényelné a külön figyelmet, meg a visszajelzéseket.

Szabó Gabriella (elöl) tavaly Fazekas-Zur Krisztinával lett világbajnok Szabó Gabriella (elöl) tavaly Fazekas-Zur Krisztinával lett világbajnok

Tavaly egy másik kihívás is ért: Fazekas Krisztinával világbajnok lettél, aztán tőle is meg kellett válnod. Az hogy esett? Abszolút jól, mert ez egy élethelyzet. Nagyon örülök neki, mert abban a korban van, amikor én is majd szeretnék anyuka lenni. Ráadásul benne van az is, hogy nagyon jó időben tud majd visszajönni, van még két és fél év az olimpiáig. Fel tud készülni a válogatókra, és közben lesz egy kisbabája, akivel én is tudok majd játszani, neki pedig plusszerőt ad. Már annyi ilyen páros váltás ért, hogy lassan megszokod őket? Egyáltalán nem. Pont ez a mostani is azt mutatja, hogy nagyon megviselnek ezek a dolgok. Ha egy baba helyett azért kell lépni, mert nem működik vagy azért mert van egy jobb, akkor nagyon nehéz a döntést vállalni, és nagyon nehéz a másiknak elmondani. Ha meg téged hagynak ott, még rosszabb érzés. Ezek kisebb szakítások. Ráaádásul szeretem, ha úgy viselkedek, ahogy elvárnám, hogy velem viselkedjenek, és nem szeretek másokat megbántani. Ninát is reggel óta terveztem felhívni, egész nap ezen stresszeltem, hogy hogy fogja fogadni. Valakinek mindig fáj a magyar válogatottnál, ahogy változik a versenyzők sorshelyzete, ezt hogyan lehet kezelni? Annyi minden változik, és sokszor nem tőlünk függenek a dolgok, úgyhogy nem szabad ebből hiúsági kérdést csinálni. Annyi a lényeg, hogy haladjunk, és hogy a legeslegjobb legyen a csapat. A másik dolog, ami segíthet, a rengeteg sok munka. Nekem és a Ninának is ez volt a fegyverünk a tavalyi válogatókon. Én mélyen magam alatt teljesítettem az első válogatón, Nina pedig hajszállal lemaradt az Európa-bajnokságról. De elkeseredés helyett olyan motivációt adott a sikertelenség, hogy abból mentünk ilyen jót a második válogatón. Aztán a vébén is ebből kajakoztunk, és mindketten aranyérmesek lettünk a négyessel, emellett én Fazekas Krisztával kettesben is nyertem. Úgyhogy néha jót tesznek ezek a kudarcok és pofonok. Az edzőtáborokban nem nagyon beszéltek egymással a szakmáról. Létezhetne a kajak-kenuban is a játékelméletből ismert win-win szituáció, vagy ahhoz ez túl egyéni sport? Kellene hogy létezzen, és más országokban szerintem létezik is. Szerintem ez egy magyar specialitás, hogy nagyon féltjük a pozíciónkat, és ezért nem osztunk meg egymással szakmai dolgokat. Mindenki próbál a legtitkosabb módszerekkel dolgozni, pedig nincs olyan hatalmas tudomány mögöttünk. Egymás elől féltjük a dolgainkat, és nem beszéljük meg, holott közben nem egyszer baráti kapcsolat is van közöttünk. Azért így is a maximum közelében van a sportág, és jó ideje a legtöbb magyar érmet termeli az olimpiákon. A külföldiekre milyen példát tudsz? Jár például Szolnokra már öt éve egy külföldi csoport. Egy kanadai és egy ausztrál olimpiai bajnok, meg egy svéd világbajnok is van benne, mégis szépen összedolgoznak. Együtt mennek időre, egymást húzzák, együtt szakmáznak, aztán meg a világbajnokságon egymás mellé állnak be.

- -

A riói olimpia még messze van, viszont a motivációhoz gondolnod kell valamilyen célra, mi az? Két számot szeretnék az olimpián: párost és négyest. De már nincsenek előttem emberek. Annyi minden történt az elmúlt két évben, hogy már semmit nem tudok előre elképzelni, mert öt perc múlva mást gondolnék. Szeretnék mindenkivel a legjobb lenni, hogy mindenki velem akarjon majd csapathajózni, mert tudja, hogy velem a leggyorsabb. Ennek függvényében mit kell idén a vb-n teljesítened? Szerintem mindkét, az olimpiáig hátralevő vb-n aranyérmet kell nyernem olimpiai számban. Lehetőleg kettőben is. A négyest alapnak gondolom, muszáj lenne megnyernünk most is és jövőre is. És akkor még 2016-os válogatókról nem is beszéltünk. Igen, az nálunk nehezebb, mint maga az olimpia. Bár idén talán kicsivel könnyebb lesz, miután páran szabin vannak, persze még így is lehet variálgatni. De ami 2016-ban jön, az pokoljárás lesz. Azt gondolom, hogy még a németeknek sem annyira nehéz, mint nekünk, pedig azért jóval nagyobb ország. Nincs egy-egy helyre annyi emberük? Amíg nálunk mondjuk nálunk 8-9 világklasszis van, náluk 5-6, és jobban elosztják egymás között a helyeket, míg mi egymást ütögetjük ki. Cserébe viszont általában őket is megverjük az éremtáblázaton. Igen, lehet, hogy ennek ez a nagyobb verseny a titka. Majd idén megtudjuk, hogy kevesebb klasszissal milyen eredményeink lesznek.

A 2011-es szegedi vb-n is aranyérmet nyert a négyessel A 2011-es szegedi vb-n is aranyérmet nyert a négyessel

Milánó után Szolnokon készülsz, és ha jól hallom, most valaki éppen cukkol a háttérből... Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin -  a szerk.) páros edzéseket tart a csoportjának, Tóth Dani azzal húz, hogy most adom le a jelentést az edzésükről. Sokan vagyunk a telepen, Kati néni 11 fős csapata mellett itt van Kozák Danuta, és én is Horváth Noémivel. Ilyen jó tavaszi hangulatban nem is fáj annyira az edzés? Hát nem, ilyenkor pont minden fáj, mert ma is tomboló szél van, ebben nem jó evezni, holnap meg jön az eső. De most még süt a nap, ilyenkor azért jó kedvünk van. Ősszel azt mondtad, hogy a magányos felkészülésnek is van előnye, aztán októbertől mégis pár fiatallal kezdtél edzeni, most hogy áll a csapat? A többiek csak ideiglenesen dolgoztak velem, mára csak Horváth Noémi maradt állandó edzőpartnernek. Ő egy húszéves versenyző, tök jól tud motiválni, ha ott van a nyomomban, és menekülnöm kell előle. Jó, hogy van kihez szólni, meg látom, hogy más is elfárad, nem csak én. Úgyhogy ez felemás, nem nevezhető csapatnak, és még mindig elég magányos, de legalább van körülöttem valaki. Korábban bejátszottad magadnak, ahogy a német hajó felbukkan, most is használsz hasonló trükköket az edzések közben? Most is rendszeresen megijesztem saját magamat egy-egy gondolattal. Tudom, hogy mikor milyen szituáció várható, és adott ponton melyik ellenfél jelenhet meg, ezzel fel lehet dobni az edzést. Most itt volt új impulzusnak a hétvégi verseny, de azért nehéz újra nekiállni. A rossz időben, a nagy széllel, az elemekkel küzdve sem dobhatod el a lapátot, ilyenkor muszáj arra gondolni, hogy valahol a rivális is edz, valahol ő is szenved.

Kozák Danutával párban két vb-aranyat is begyűjtöttek Kozák Danutával párban két vb-aranyat is begyűjtöttek

Pár éve Szolnokon találkoztunk, akkor nem ettél húst, azóta is vega vagy? Nem, az csak egy átmeneti, nem tudatos időszak volt, egyszerűen vannak időszakok, amikor nem kívánom. Amúgy nem vagyok egy nagy húsevő, inkább szénhidrátos vagyok. Az pedig még mindig sajátosságom, hogy nem eszem semmilyen zöldséget és gyümölcsöt. Csak krumplit, kukoricát meg borsót eszem abból, ami egy zöldségesnél kapható. Ez se elvből, csak érzésből? Ez sem elvből, egyszerűen nem bírom elviselni az ízüket. Volt egy pár, amit megkóstoltam, és nem ízlettek, meg nagyon rosszul is vagyok tőlük. Volt olyan, hogy a párom könyörgött, kóstoljam meg a káposztát, a számhoz emeltem, és képtelen voltam beleharapni. Sokszor mondják is, hogy azzal még több százalékot lehetne javulni, ha normálisan ennék. Tényleg rá kellene szánnom magam. A vezérevezős (stroke) szerep egy külön művészetnek tűnik, de nem lehet róla sokat hallani. Rajtad kívül hányan művelik? Elég kevesen tudják ezt igazán jól csinálni. Talán Kárász Annán és rajtam kívül nem is nagyon van Magyarországon klasszikus stroke. Lényegében egy dzsóker, aki elég sok mindenkivel tud jót csinálni, de rosszat is. Amilyen hamar össze tudja rázni a csapathajót, ugyanolyan nagyon nagyot tud hibázni elöl, ha valamit nem jól csinál a pálya közben. Túl lehet úgy pörögni például, hogy már az első kétszázon kikészüljenek a társak. Nagyon kell figyelni a hajóba beülő különböző stílusokra, személyiségekre, erőnlétre, és hogy legyen meg a közös nevező. Miért vagytok kevesen? Születni kell rá, vagy nem szeretnek vele bíbelődni a többiek? Nem tudom, gondolom, születni is kell rá. Nem hiszem, hogy ne foglalkoznának vele, mert mindenkinek az az érdeke, hogy találjon egy fiksz helyet egy csapathajóban. Sokakat láttam, ahogy nekifeszültek a stroke szerepnek, összeültek egy másik nagyon jó kajakossal, és aztán nem működött. Tehát nem feltétlenül a két legjobb kajakosból lesz a legeslegjobb páros, hanem egy nagyon jó stroke és egy nagyon jó tolóember kell hozzá. Én például sosem voltam egyéniben a legjobb, és most már évek óta mindig nagyon jó párost tudok csinálni (már négy páros vb-aranynál tart - a szerk.). Lehet hogy a személyiségedben van valami, ami miatt neked a páros dolgok működnek jobban. Az egyes az valóban nagy mumusom volt idáig, szinte kényszerből álltam oda, mert muszáj volt. Most viszont az új edzőmnél ez is megváltozott. Tóth Lászlónál nagy hangsúlyost kap, de közben a páros rész sem csorbult. Mi vele a cél? Rá fogsz hajtani az egyesre is mostantól? Úgy gondolom, idén sem fogok válogatót nyerni egyesben – bár lehet, hogy kishitű vagyok – viszont szeretném az olimpiai és világbajnokot (Kozák Danuta, akivel korábban világbajnok is volt kettesben - a szerk.) rendesen meghajtani, hogy nagyot kelljen küzdeni az aranyért, és az indulási jogért. Közben azért továbbra is a páros és a négyes a fő számom. Ha 2016 őszén ha megint beszélük, mitől lennél boldog ember? Ha háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatnám magam, azzal már nagyon elégedett lennék.


Névjegy

Az olimpiai arany- és ezüstérmes, hatszoros világbajnok, ötszörös Európa-bajnok Szabó Gabriella 2007-ben nyerte első Eb-aranyát K2-1000 méteren. 2008 májusában 21 évesen távozott Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatából, Pekingben ezüstérmes lett a négyessel, az olimpia után a Honvédhoz igazolt, ahol Csipes Ferenccel készült közel öt éven át. 2009-ben lett először világbajnok kettesben 500-on, akkor Kozák Danutával az oldalán. Egy évre rá megvédték címüket, 1000 méteren pedig Csipes Tamarával győzött. Szegeden 2011-ben a négyessel lett első. Pekingben a négyessel vezérevezősként lett olimpiai bajnok (Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas) lett 500-on. 2013 júniusától (Csipes Tamara és Kozák Danuta hasonló döntése után) Csipes Ferenc helyett Tóth Lászlóval folytatta. A váltás átmenetinek indult, aztán végleges lett. A duisburgi vb-n Fazekas-Zur Krisztinával 1000 méteren nyert, a négyessel (Szabó, Kozák, Fazekas, Vad) vb-címet védett.