Egy Dubajból jövő egyiptomi támadt a Louvre-nál

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-

A férfi két machetével rontott neki az egyenruhásoknak, miközben azt kiabálta, hogy Allahu akbar!


Egy 29 éves egyiptomi állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy pénteken rátámadt katonákra a Louvre Múzeumánál Párizsban - írja az Origo.

A párizsi főügyész, Francois Molins azt mondta, hogy az elkövető személyazonosságát hivatalosan még nem állapították meg, de a gyanú szerint egy 29 éves egyiptomi állampolgárról van szó.

A feltételezett támadó az Egyesült Arab Emírségekben él, ott kérelmezett vízumot 2016. október 30-án franciaországi beutazásra. Január 26-án Dubajból érkezett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre. A férfi útlevelét a házkutatás során megtalálták abban a lakásban, amelyet Párizs egyik legelegánsabb negyedében, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt.

A Reuters hírügynökségnek két francia tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a támadót Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született.

A támadás péntek délelőtt 10 órakor történt, a tettes az egyik katonát könnyebben megsebesítette a fején, majd egy másodikra támadt, aki a földre esett, majd rálőtt az elkövetőre a hasa irányában. Miután ez nem tartoztatta fel a támadót, a földön fekvő katona újabb három lövést adott le. Az elkövető ezután súlyos sérülésekkel összeesett, életveszélyes állapotban kórházba szállították.

A főügyész azt is elmondta: a férfit nem ismerték korábban a francia hatóságok, ujjlenyomata nem szerepelt a nyilvántartásokban. A machetéket Párizsba érkezése után vásárolta egy helyi üzletben.
Az elmúlt két évben a sorozatos iszlamista merényletekben 238-an vesztették életüket országszerte, a támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.