Egy Dimenzióval kevesebb

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Május óta felügyeleti biztos tevékenykedik a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, melynek az MNB most visszavonta az engedélyét.


A fenntarthatatlan üzleti modellből következő, nem orvosolt tőkeproblémák miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület tevékenységi engedélyét – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel. Az MNB egyúttal kezdeményezte a Dimenzió életbiztosítási állományának átruházását más biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár részére.

Az egyesület tagjainak megtakarításai rendelkezésre állnak, kár az ügyfeleket nem érte, az állományátruházás miatt nincs teendőjük. A Dimenzió egyesület piaci részesedése jelenleg viszonylag csekély, mindössze 0,7 százalékos az életbiztosítási piacon, néhány tízezer ügyfélszerződése van mindössze.

Az ügyfelek megtakarításai a megszokott módon kamatoznak tovább, az életbiztosítási szerződéshez kötődő adókedvezményük változatlan, a biztosítási díjat fizetniük kell, volt biztosítóegyesületük pedig a biztosítási szolgáltatás nyújtására kötelezett.


Viszlát!


Az állományátruházással az MNB a biztosítóegyesületnél tevékenykedő, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) által kirendelt felügyeleti biztost bízta meg, a pályázat lebonyolítására és elbírálására, a jegybanki engedély megszerzésére 120 nap áll rendelkezésre. Az állományátruházásról az MNB és a PSFN folyamatosan tájékoztatást nyújt, a folyamat lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld majd az ügyfeleknek.

Az ügyfeleknek persze nem kell ezt megvárniuk: ha maguk szeretnék intézni, átléphetnek bármely más pénztárba, illetve életbiztosításukat is visszavásárolhatják.

A Dimenziónál 2016 májusában rendelt ki felügyeleti biztost a jegybank a felmerült problémákat és hiányosságokat kezelendő. Akkor azt tapasztalták ugyanis, hogy a szavatolótőke mértéke elégtelen, az ügyfelek számára lényegi információkat tartalmazó adatbázisok, informatikai rendszerek nem működnek kielégítően, illetve a Dimenzió-egyesület által befektetett eszközök nyilvántartása sem megfelelő. Az MNB már akkor hangsúlyozta: az ügyfelek pénze biztonságban van, a vizsgálat azért volt szükséges, hogy ez ne is változzon.