Egy dilemmával kevesebb: kivonul a Tigáz is, csak a Főgáz marad

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Szigetváry Zsolt

-

A Tigáz Zrt. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza a vállalat egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A másik két nagy magántulajdonú egyetemes szolgáltató, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. már áprilisban kérte az engedélye visszavonását, a szolgáltatást a Főgáz veszi át.


A Tigáz továbbra is kiszolgálja a szabadpiaci ügyfeleit, a lakossági ügyfeleknek pedig jelenleg nincs teendője, mivel a fogyasztók átadását az új szolgáltatóknak a MEKH fogja meghatározni. A vállalat tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.

A Tigáz Zrt. április közepén közölte, hogy tavalyi évi bruttó üzemi vesztesége 3,8 milliárd, nettó vesztesége 14,8 milliárd forint volt, a társaság a 2014-es évre nem fizet osztalékot. A gázszolgáltató 2014-es működési vesztesége 4,9 milliárd forint volt. Deficites volt 2013-ban is, így már tavaly sem fizetett osztalékot.

A lakossági gázszolgáltatási piacon a Tigáz kivonulása után csak a Főgáz marad, mivel az E.on és a GDF Suez már áprilisban kérte az egyetemes földgázszolgáltatói engedély visszavonását. A mintegy 1.3 millió fogyasztót a Főgáz fogja ellátni a jövőben. A cég tavaly augusztus 1-jétől az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik.