Dékáni nyilatkozatok: tényleg belenyúlnak a felsőoktatásba

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Ennek mértékéről ellentmondásos nyilatkozatok vannak. Kérdés például, mi lesz a kommunikáció szakkal. Egy lap szerint megszűnik, ezt az egyik dékán megerősítette, egy másik viszont nem tartja valószínűnek. A dékánok ugyanis a szak megtartása mellett érveltek, amit a helyettes államtitkár tudomásul vett. A végső döntést a kormány hozza meg.


Az Eduline.hu azt írta, egy új államtitkári terv szerint megszűnne a kommunikáció szak, újságírást a jövőben csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tanulni. A lap szerint az államtitkárság több szakon is változtatást tervez, több képzésen eltörölnék az állami ösztöndíjas helyeket. 16 - például jogász, közgazdász vagy kommunikáció - szakon így is elég korlátozott az állami férőhely.

A cikk után a VS.hu több egyetemi vezetőt is megkeresett; eddig kettőtől kaptunk választ. Ők viszont ellentétesen nyilatkoztak arról, marad-e a kommunikáció szak vagy sem. A Szegedi Tudományegyetem dékánja, Szajbély Mihály egy közleményben reagált. Ebben az áll, a dékán nem nyilatkozik, csak az Eduline cikkben megjelenteket pontosítja. (Abból kiolvashatónak tűnt a kormányzati szándék, azonban az olvasatot az ELTE dékánja árnyalta.)

Szajbély Mihály azt írta, február 25-én összeült a Magyar Rektori Konferencia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Bizottsága, ahol az érintett karok dékánjai a szakok racionalizálásáról egyeztettek első körben. Ez szerinte gyakorlatilag munkaértekezlet volt. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárral abban állapodtak meg, erről nem beszélnek újságíróknak. Az Egyetem rektorát és a BTK Kari Tanácsát tájékoztatta, miután „az elhangzott felvetések között olyanok is voltak, amelyek a Kar jövőjét lényegesen érintik”. Ennek részleteiről nem árult el semmit.


A közleményéből viszont kiderült, hogy az andragógia alapszak nem fizetőssé válna, hanem megszűnne, de helyette létre jönne egy Közösségszervezés alapszak kulturális, illetve ifjúsági szakiránnyal.

Szajbély azt is írta, nem volt szó arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hirdetnék meg „a javaslatban a megszüntetendők között feltüntetett Kommunikáció- és Médiatudomány BA szakot”.


A megszüntetés terve az értekezleten elhangzottak szerint csak a Kommunikáció- és Médiatudomány BA szakot érinti, a Kommunikáció- és
Médiatudomány MA szak megszüntetése nincs is napirenden.

Kiderült az is, mi alapján szűnnének meg szakok

Szajbély szerint nem igaz az sem, hogy a szakracionalizálási javaslatot ne előzte volna meg statisztikai vizsgálat, bár a Frissdiplomások munkaerő-piaci helyzete 2014 című anyagot csak az értekezlet előtt szétosztott formában ismerhették meg a dékánok. Ezt az anyagot az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft Felsőoktatási Osztálya állította össze.

A dékán szerint ez az anyag valamennyi BA-szak vonatkozásában megmutatta, hogy a végzettek milyen arányban tanulnak tovább mesterszakokon, illetve akik munkába állnak, azoknak mekkora az átlagos bruttó fizetésük, valamint milyen arányban tudnak diplomához kötött munkahelyen elhelyezkedni.


A tervezett racionalizálásnak az Emmi illetékesei szerint ez lenne a vezérfonala: azokat a szakokat kellene megszüntetni, amelyek mutatói e táblázat szerint rosszak.

Szajbély Mihály azt írta, a Kommunikáció- és Médiatudomány alapszakra vonatkozó statisztika szerint az ott végzettek „munkaerő-piaci beágyazottsága jónak mondható”, tehát a szak esetleges megszüntetése ennek alapján sem lenne indokolható.


Az ELTE dékánja szerint az Emmi konszenzusos döntést ígért

Az Emminek nem volt prekonepciója arról, mely szakok szűnjenek meg - mondta az ELTE BTK dékánja, Dezső Tamás. A szakok felülvizsgálatát a Rektori Konferencia vállalta három évvel ezelőtt, a munka nem miniszteri nyomásra indult el.

A februrár 25-i tanácskozás három órán át tartott: Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár egyesével felsorolta a BA alap illetve mesterszakokat, a bizottság tagjai pedig megmondták, hogy szükség van-e rá vagy sem. (A szegedi rektor munkaértekezletről beszél, Dezső szerint viszont a bizottság hozott egyfajta döntést, ám a végső szó a kormányé - a szerk.)

Több ponton vita volt - mondta Dezső Tamás, de a bizottság szerint a szakok túlnyomó többségére szükség van.

Vannak olyan szakirányok, amelyek a bizottság szerint 10 év után nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, ezek tehát megszűnhetnek , de ennek hatása nem lesz jelentős, nem volt rájuk nagy érdeklődés.

A dékánok a kommunikáció alapszak megtartása mellett érveltek, ezt Maruzsa tudomásul vette - tette hozzá a dékán.


„Nem látom annyira drámainak a helyzetet”

- reagált Szajbély Mihály közleményére. Dezső szerint nem valószínű, hogy pont a kommunikáció szakot ütnék ki a rendszerből. Megerősítette, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szóba sem került.

Dezső viszont felhívta a figyelmet arra, a tanácskozáson abban maradtak, az átfogó szabadbölcsészeten belül megjelenik önálló szakirányként a művészettörténet, a filozófia, az esztétika, a filmtudomány illetve a média és kommunikáció szakirány. Elfogadták továbbá, hogy a történelem alapszak alól kiveszik és önálló alapszakká teszik a régészetet.

Dezső szerint az Emmi azt ígérte, konszenzusos döntés lesz. Arról nem volt szó, melyik képzés hol indulhat.


Még egyeztetnek a racionalizálásról

A minisztérium egyeztet a felsőoktatási szakok racionalizálásáról a Rektori konferencia illetékes bizottságaival, de azon nem került szóba, milyen intézményben kiket képezhetnek – válaszolta a VS.hu megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hozzátéve:


Az egyes szakokon igénybe vehető ösztöndíjas helyek száma pedig semmiféle összefüggésben nincs a képzési szerkezet átalakítását célzó egyeztetésekkel, így minden ezzel kapcsolatos híresztelés pusztán hangulatkeltés.

Valótlan az az információ, hogy csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne a jövőben kommunikáció szakon tanulni – közölte az egyetem az MTI-vel, megemlítve, hogy képzési profiljában nem is szerepel a kommunikáció alap- és mesterszak.


A HÖOK még nem ismeri a részleteket

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt írta, a felsőoktatási stratégiában nem voltak részletek a szakok profiltisztításáról. A megbeszéléseken abban maradtak, később tárgyalnak erről részletesen - mondta meg Gulyás Tibor elnök. A HÖOK eddig nem kapott hivatalos előterjesztést a szakokról. Várják a részleteket és a tárgyalást.