Egy cseh külpolitikus szerint a népszavazás színház

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

A volt és a jelenlegi cseh külügyminiszter is bírálta a kvóta ötletét.


Európa kezdi megérteni, hogy ha a menekültválság megoldása érdekében nem fog össze, akkor mindent elveszíthet – véli Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

„Úgy látom, Európa kezdi tudatosítani, amit a pozsonyi uniós csúcstalálkozó is bizonyított, hogy


ha nem leszünk képesek összefogni, és nem hagyunk fel a bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal, akkor mindent elveszíthetünk”

– jelentette ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi politikai vitaműsorában a magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban.

A cseh diplomácia vezetője szerint a kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes, és megvalósításának eddigi eredménye nagyon gyenge. „Számomra ez már a múlt, de kellemetlen, hogy a politikai vita erről ilyen hosszú ideig tartott” – tette hozzá.

Lubomír Zaorálek szerint Európának meg kellene változtatnia hozzáállását a migránsválsághoz, és az egyes országok részvételét a probléma megoldásában nemcsak a kvótákhoz való viszonyulás, hanem szélesebb alapon kellene értékelni.

Mi nem akarjuk megismételni mások hibáit, eddig senki sem bizonyították be nekünk, hogy lehetséges az eltérő kultúrájú régiókból érkező migránsok integrálása – indokolta Zaorálek azt, miért utasítja el Prága és a V4-ek a kvótarendszert.


Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke, volt külügyminiszter szintén úgy látja, hogy Európa álláspontja migránsügyben kezd megváltozni, példaként az osztrák külügyminiszter nyilatkozatát hozta fel. „Kezdenek észhez térni” – jegyezte meg.


A magyarországi népszavazásról Schwarzenberg úgy vélekedik, hogy túlságosan is színházi, és inkább


Orbán Viktor belpolitikai céljait szolgálja.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor megdicsérte a Bohuslav Sobotka vezette cseh kormányt, amely szerinte sokkal értelmesebben viszonyul a kvótaproblémához, mint a magyar kormány.


„Magánvéleményem, hogy egy népszavazás ilyen kérdésekben mindig hiba, s ez a mostani voksolásra is érvényes” – jegyezte meg a volt cseh külügyminiszter.