Egy burkolt adóemelést azért találtunk a 2016-os csomagban

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Hivatalosan nem vezetnek be új közterhet, és nem is emelnek adót jövőre, de azért egy trükköt rejt a salátatörvény: az ideiglenesen, egy évre bevezetett dohányipari hozzájárulást állandóvá alakítják, ami több mint tízmilliárd forint kiadást jelent az érintett cégeknek, illetve közvetve a fogyasztóknak.


Bár Tállai András nemzetgazdasági államtitkár szerdán, az új adótörvényeket beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, jövőre egyáltalán nem lesz adóemelés, a salátatörvény benyújtása után egy burkolt köztehernövelésre azért rábukkantunk: a dohányipari cégek ideiglenesnek szánt egészségügyi hozzájárulását a kormány – ahogy az indoklás fogalmaz – „állandó közteherré alakítja”.

A tavalyi adótörvények közt bevezetett, eredetileg csak 2015-re vonatkozó dohányipari hozzájárulásból 2015-ben és jövőre is 11,5 milliárd forint bevételt remél a kormányt. A közterhet a dohánytermékeket gyártó és forgalmazó cégeknek kell fizetniük. Alapja nem a nyereségük, hanem az éves árbevételük; sávos rendszerben a legkisebb cégeknek (30 milliárdos forgalom alatt) ennek 0,2 százalékát, de legalább 30 millió forintot, a közepeseknek 2,5 százalékát, míg a legnagyobbaknak (60 milliárd forint felett) 4,5 százalékát kell befizetniük.

A csütörtökön benyújtott adócsomag indoklása szerint a hozzájárulás célja, hogy forrást teremtsen az egészségügyi kiadásokhoz, hiszen a dohányzás kiemelt szerepet játszik számos megbetegedés kialakulásában, ennek kompenzálására használják a hozzájárulást. A dohánytermékek után természetesen továbbra is kell jövedéki adót fizetni, az egészségügyi hozzájárulás ezen felül adóztatja a dohányipari cégeket, közvetve pedig a fogyasztókat.