Egy budai villa áráért most 100 ezer könyvet is vehet

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Balaton József

-

Újabb árverést tűztek ki az Európa Könyvkiadó Kft. raktárkészletére, miután az első licit sikertelen volt tavaly novemberben. Csaknem 100 ezer példányból álló könyvcsomagról van szó. Az tehet ajánlatot, aki előlegként befizeti a 266 millió forintos kikiáltási ár egytizedét, vagyis 26,6 millió forintot.


A második elektronikus árverés most ért finiséhez: a licit április 10-én, pénteken este 8-kor zárul. Még senki sem tett ajánlatot a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara honlapján, pedig március 11. óta már lehetne. Ha egy árverező végül mégis akadna péntekig, az már 93 millió forintért vihetné a műveket, ennyi ugyanis a legalacsonyabb megajánlható vételár.

Összesen 218 alkotást kínálnak, változó példányszámban. Bibliákat is: 2500 darab Ótestamentumot. A 100 ezer könyv között klasszikusokból egyaránt vannak magyarok (Ady, Babits, Kosztolányi) és külföldiek (Apollinaire, Goethe, Schiller). Az Európa Könyvkiadó egyik kiemelt szerzője, Konrád György két művel (A cinkos, Harangjáték) szerepel a listán. Szemezgetni nem lehet: a magyar és a világirodalomnak ez a szelete csak egyben vehető meg.

A végrehajtást tartozás címen, 200 millió forint és járulékai erejéig az Erste Bank indította az Európa Könyvkiadó Kft. ellen – derül ki a végrehajtási lapból. A kiadó honlapján azonban nincs nyoma az árverés tényének. Az első licit közben, még tavaly október végén a kft. azt közölte, hogy a végrehajtási eljárás nem az Európa Könyvkiadó üzleti működésével, hanem egy biztosítéknyújtási ügyével összefüggésben indult. Hozzátették, hogy a végrehajtás alapjául szolgáló szerződést sem ismerték el érvényesnek, és azt bírósági úton megtámadták. Bár kérték a végrehajtás felfüggesztését, a második árverés mégis elindult, de várhatóan ez is sikertelen lesz.

Az Európa Könyvkiadó Kft. többségi tulajdonát 2005-ben szerezte meg Matyi Dezső, pécsi nagyvállalkozó, majd 9 év után, tavaly márciusban felesége és lányai többségi tulajdonába került a cég. Az Alexandra könyvkiadó és könyvkereskedelmi hálózat első embereként ismert Matyi Dezső vezető vállalatának, a könyvek kis- és nagykereskedelmével is foglalkozó Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek a felszámolásáról hozott bírósági döntés két hónapja, 2015. február 11-én lett jogerős.


UPDATE: Cikkünk korábbi verziójában tévesen írtuk, hogy az Európa Kiadó felszámolás alatt áll, a hibáért az érintettek és az olvasók elnézését kérjük.