Egy bírósági ítélet, amelyet a Fidesztől a PM-ig mindenki szapul

Fotó: MTI / Nagy Lajos/Szigetváry Zsolt

-

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófában tízen meghaltak, a bíróság mégis felmentő ítéletet hozott. A kormánypártok egyenesen felszólították az ügyészséget, hogy ne hagyja annyiban a verdiktet. A Jobbik a helyszínen tiltakozott, az LMP és a PM pedig a hatóságok felelősségét is firtatta.


A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója megdöbbentőnek tartja a vörösiszapperben született felmentő ítéletet. A Fidesz alelnöke, Németh Szilárd azt mondta: "elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse".

Mint mondta, a kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen. Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében.

A Párbeszéd Magyarországért a vörösiszap-perben hozott ítéletből az a következtetést vonta le, hogy a magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas. Jávor Benedek közleményében azt írta, a valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy kik és mit rontottak el, biztosan nincs szükség hat évre. Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok. Mindebből a bíróság előtt semmi sem állt meg: a hatósági felelősséget nem is vizsgálták, az érintett vállalat illetékeseit pedig felmentették.

Az LMP jogszabályváltozást és felelősségre vonást sürget a vörösiszapperben született felmentő ítélettel kapcsolatban. Az LMP szerint az ügy ismételten nyilvánvalóvá teszi, hogy a hazai jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért a párt szabályozás-változást és az okozott kárral szinkronban lévő felelősségre vonást sürget - írta Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke közleményében.

Szerinte vörösiszapperben született felmentő ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke a Veszprémi Törvényszék előtt. Kepli Lajos reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezni fog, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak. "Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" - mondta.

Kepli Lajos az ítélethirdetés után, egy a katasztrófa után készült fotóra nyomtatott "Ennyit ér tíz ember élete?" feliratú molinóval felállva hangosan tiltakozott az ülésteremben, felháborítónak nevezve az ítéletet. A politikust bírói figyelmeztetés után kivezették a tárgyalóteremből.

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon, bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.