Egy beteg kisbaba szüleinek pere felkeltette a pápa és Trump figyelmét

Fotó: AFP / JASON CONNOLLY

-

Charlie Gardnál egy ritka betegséget állapítottak meg egy hónapos korában. Szülei jogi eljárást indítottak a kórház ellen, de már késő.


Charlie Gard neve néhány hónappal ezelőtt nem sokat mondhatott, viszont azóta a vele kapcsolatban indított per felkeltette Donald Trump és Ferenc pápa figyelmét is. Charlie egészséges kisfiúként jött világra augusztus 4-én, de egy ritka betegség miatt nem biztos, hogy megéli első születésnapját. Szülei jogi lépéseket is tettek a kórházzal szemben, ahol Charlie-t kezelték, de mire eljutott a végéhez a procedúra, a fiút már nem lehetett megmenteni, és néhány nap múlva a Great Ormond utcai kórház lekapcsolhatja a lélegeztetőgépről - írja a Telegraph.


Mivel jár ez a betegség?

Charlie születése után egy hónappal vették észre, hogy nehezebben mozgatja a fejét, mint a többi baba, ezért vizsgálatra vitték a kórházba. Kiderült, hogy egy ritka örökletes betegségben szenved, újszülöttkori mitokondriális DNS-kimerülés szindrómát állapítottak meg nála. Ez azt jelenti, hogy a kisfiú izomszöveteinek sejtjeiben lévő mitokondrium örökítőanyaga csökken, nem tudja újratermelni magát. Ez izomgyengeséggel, fejlődési rendellenességekkel, agykárosodással jár.

Hosszadalmas jogi lépések

Októberben, miután a kisfiú egyre levertebbnek tűnt, és a légzése sem volt egyenletes, befektették a kórházba. Chris és Connie, a fiú szülei azt szerették volna, ha az USA-ban vizsgálják meg a fiukat, ahol egy kísérleti terápiának vettették volna alá. Januárban el is indítottak egy internetes oldalt, ahol bármelyik olvasó támogathatta a kezelést.
A Great Ormond utcai kórház orvosai viszont azt mondták, ez a kísérleti kezelés nem segítene Charlie.n. Mivel a szülők és a kórház nem tudott megegyezni a kisfiú jövőjéről, a bíróságra került az ügy. A kórház indokolatlannak és feleslegesnek nevezte az amerikai kezelést, amit a szülők szerettek volna.
Márciusban már csak lélegeztetőgépről tudták életben tartani Charlie-t. Izmai és szövetei olyan mértékben leépültek az elmúlt évben, hogy a betegség már visszafordíthatatlan. A szülők attól tartanak, ha tovább pereskednének a kórházzal, azzal csak hagynák szenvedni Charlie-t. Grant Armstrong, a szülők ügyvédje is azt mondta,


most már túl késő.

Az orvosok szerint felesleges hírverés volt

Július elején kapott világméretű figyelmet Charlie ügye. Először Ferenc pápa biztosította támogatásáról a szülőket egy nyilvános üzenetben, aztán másnap Donald Trump is üzente Twitter-oldalán, hogy egyetért a pápával, és támogatja, hogy megmentsék Charlie-t.