Egy baranyai faluban esett a legtöbb eső a hétvégén

Fotó: MTI/Varga György / MTI/Varga György

-

A dél-baranyai Páprádon egy nap alatt majdnem 100 milliméter csapadék hullott. Dél-Baranyában akadtak olyan területek, ahol 50 liternél is nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összegzése alapján Páprádon 98,6 milliméter esővíz zúdult a falura, ami egyben a május 3-ára vonatkozó új napi csapadékrekord. Szombaton az északi országrészben is akadtak csapadékosabb területek - a Heves megyei Verpelét például, ott 52 millimétert regisztráltak -, de a dél felől érkező kiterjedt csapadékzóna az Alföld és a Dunántúl déli területein okozott nagyobb esőket. „A vasárnap reggelig Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein szinte mindenütt 25 milliméter feletti csapadékösszeget regisztráltak a csapadékmérő állomások, sőt Drávaszabolcstól egészen Barcsig nagyobb területen is 50 liternél nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként” - ez olvasható az OMSZ összegzésében.


Forrás: Országos Meteorológiai Intézet


A térképen jól látható, hogy a csapadék eloszlása egyenlőtlen volt: míg az Északi-középhegység országhatárhoz közeli területein egyáltalán nem, vagy alig esett, és maradtak száraz területek a Dunántúl nyugati és az Alföld északi részén, addig a déli határ menti területekre jutott a legtöbb csapadék. A hétvégi, viharokkal átvonult frontról itt talál rövid összefoglalást, képeket és videót.