Egy autóban hagyott gyerek pár perc alatt sokkos állapotba kerülhet

Forrás: Thinkstockphotos

-

Egy percre se hagyjunk magára gyereket kánikula idején az autóban – figyelmeztetnek a szakértők. Háziállatokra ugyanez vonatkozik.


Egy kánikula idején autóba zárt gyerek testhőmérséklete percek alatt fölmehet a komoly láznak számító 40 fok fölé is – írja a hvg.hu. Ez fokozza a pulzusszámot, az izzadást, így a kiszáradást is. Mivel egy kisgyereknek nincs tartaléka, ezért percek alatt sokkos állapotba kerülhet, ami akár halálhoz is vezethet.

A lapnak Birki Ida házi gyermekorvos azt mondta, ha a gyerek még eszméleténél van, ugyanúgy kell eljárni, mintha napszúrást kapott volna: hűvös helyre kell vinni, és hideg vizet kell neki adni. Ha már nincs eszméleténél, azonnal hívni kell a mentőket.


Betörhetjük az üveget

Ha valaki felfedez egy autóba zárt gyereket, azonnal hívja a mentőket, rendőröket vagy tűzoltókat – mondja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton. Meg kell próbálni kapcsolatba kerülni az autóban hagyott gyerekkel (bekopogtatni az üvegen, kicsit megmozgatni a kocsit). Ha nem reagál, tehát nincs eszméleténél, be lehet törni az ablaküveget. Arra kell figyelni, hogy a gyerektől legtávolabbi üveget üssük be.

Ezért nem lehet büntetni senkit, mert az ilyen esetek a Btk. szerint végszükségnek számítanak.


Egy felnőtt akkor sem bír ki 10 percet, ha fizetnek érte