Egy autóbaleset miatt lehettek látásgondjai a Germanwings pilótájának

Fotó: MTI/MTVA / Michael Müller

-

Andreas Lubitznak 2014-ben volt balesete, a Bild szerint azóta gyakran előfordult vele, hogy minden elsötétedett körülötte.


A 2014 végén elszenvedett autóbalesete óta nem látott rendesen Andreas Lubitz - állítja a Bild című német lap. A sérülését az ütközéskor kinyíló légzsák okozta, és a baleset után gyakran előfordult vele, hogy minden elsötétedett körülötte - mondta a lapnak egy rendőrségi forrás.

Egy héttel a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának a tragédiája óta sincs konkrét válasz arra, hogy a másodpilóta miért vezette neki szándékosan az Alpoknak a gépet. Azt már biztosan tudni lehet, hogy a 27 éves Lubitz 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy „súlyos depresszív epizódon” ment keresztül. A tünetek között vannak többek között a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos újra és újra visszatérő gondolatok, öngyilkossági kísérletek vagy tervek. A látásproblémái azonban, legalábbis a Bild információi alapján évekkel később jelentkeztek.

A hatóságok jelenleg azt feltételezik, hogy Lubitz rettegett pilótaengedélye elvesztésétől, és elkeseredésében kormányozta a Germanwings-gépet katasztrófába.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A hatóságok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet a hegyoldalnak.