Egy arab tisztet neveztek ki Izrael rendőrfőkapitány-helyettesévé

Fotó: AFP / GALI TIBBON

-

Ez a legmagasabb rang, amelyet muzulmán tiszt elért az izraeli rendvédelmi szervnél – írja a BBC.


Az észak-izraeli Kafr Kanna arab településről származó Dzsamál Hakrús azon izraeli arab közösségek biztonságáért felel, amelyek nem bíznak meg a rendőrségben – írta a BBC a férfi szerdai előléptetésével kapcsolatban.

A zsidó állam lakosságának ötöde arab, s közülük sokan arra panaszkodnak, hogy azokon a területeken, ahol élnek, rosszabb a közbiztonság és a közszolgálat.

A The Times of Israel című izraeli lap szerint az új rendőrfőkapitány-helyettes egy nemrég felállított rendőrségi osztályt vezet, amelynek a célja az arab közösségek védelmének javítása.

A BBC hozzátette, hogy Hakrús egyik fő feladata megakadályozni azt, hogy illegális fegyverek jussanak az arab lakosság kezébe.

Izrael rendőrfőkapitánya, Roni Alsejk a rendőrség céljául tűzte ki a családon belüli erőszaknak, a gyilkosságok számának és más bűncselekményeknek a csökkentését az arabok lakta területeken. Alsejk emellett a kormány támogatásával mintegy 1300 újoncot akar toborozni, és több új rendőrőrsöt akar létrehozni az arab közösségekben.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Jeruzsálem szerint a palesztin vezetők és a palesztin média uszítása a felelős a támadásokért, a palesztinok viszont azt állítják, hogy a majdnem öt évtizedes megszállás miatt érzett elkeseredettség gerjeszti az erőszakhullámot.