Egy amerikai is meghalt a bamakói terrortámadásban

Fotó: MTI/AP / Harouna Traore

-

Egy amerikai állampolgár is meghalt a bamakói Radisson Blu szálloda elleni terrortámadásban, amelyet az al-Murabitun iszlamista szervezet vállalt magára. Összesen 27-en vesztették életüket, köztük az öt merénylő is.


Amerikai biztonsági szervek gyanúja szerint valóban az al-Murabitun és az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) állhatott a támadás mögött, nem pedig az Iszlám Állam vagy a Boko Haram.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok „körülbelül egytucatnyi” állampolgárát mentették ki a hotelból. A tárca együttérzését fejezte ki az amerikai áldozat hozzátartozóinak. Kirby szerint amerikai katonák vagy hivatalos személyek nem vállaltak „aktív” szerepet a túszejtők elleni harcban. Azok, akik segítettek a túszoknak, korábban is a térségben voltak.

A malajziai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy a Maliban történtek újabb bizonyítékai annak a dühödt haragnak, amely a terrorizmusban rejlik. Közölte, megerősítik az Egyesült Államok és szövetségesei elszántságát, hogy megküzdjenek a terrorizmussal. Könyörtelenek lesznek a vele folytatott harcban – tette hozzá.