Egy ábra, amely mutatja, miként fogy a pénz a zsebünkből

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A válság hét szűk esztendeje után a kormány valóban felduzzasztotta a pénztárcánkat, de kezd kifulladni ezeknek az intézkedéseknek a hatása. Erről tanúskodik a kiskereskedelmi forgalom alakulása az elmúlt egy évben: már nem tömjük tovább a bolti kosarakat.


Vásárlókedvünk 2013 közepétől kezdett növekedni. Ekkorra kezdett magára találni a gazdaság, újból munkahelyek létesültek, és 2013-tól kezdődött a gáz és az áram árának mérséklésével a rezsicsökkentés, amelynek bevallott célja volt, hogy több pénzt költhessenek az emberek.


Ez után tették lehetővé a végtörlesztést a módosabb devizahiteleseknek, majd megrendszabályozták a bankok árfolyam-elszámolását és egyéb "pofátlanságait", végül pedig forintosították a frank-, euró- és jenhiteleket. Végeredményként valóban elmondható, hogy több 100 milliárd forint maradt a családoknál.

Csakhogy ezek egyszeri nagy hatások voltak. Kétségtelen, hogy az alacsony infláció miatt a béremelések ugyancsak nettó pluszt jelentenek a háztartások gazdálkodásában, ám a Központi Statisztikai Hivatal most közölt adatai azt mutatják: ez csak az életszínvonal fenntartására elegendő, bővítésre aligha.A KSH első becslése szerint idén januárban a kiskereskedelmi forgalom már csak 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Élelmiszerből már kifejezetten kevesebbet vásárolunk, mint egy évvel ezelőtt, a visszaesés 1,5 százalék. Igaz, a 2013-tól induló forgalombővülés csúcspontja éppen 2015 januárjában volt, tehát ahhoz képest nem tudtunk még többet fogyasztani. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 5,7 százalékkal nőtt a forgalom, benzint pedig a jelenlegi, mindössze 300 forint körüli áron 4,4%-kal vettünk többet, mint tavaly januárban.


Ennek az időszaknak az adatait ugyanakkor az is befolyásolta, hogy az online pénztárgépek bevezetésével olyan vásárlások is bekerültek a statisztikába, amelyek korábban is léteztek, csak számla nélkül, "pult alatt". Hagyományos pénztárgépet 2014 szeptemberétől nem lehet használni a boltokban, így annak fehérítő hatása is érződött az egy évvel ezelőtti adatokban, mára azonban ez a virtuális bővülés már kimerült. Igaz ugyanakkor, hogy a kormány még nem teljesen mondott le arról, hogy a szolgáltatóiparban, illetve az ital-és ételautomatákban is alkalmazza a vásárlás adóhivatali online megfigyelését, úgyhogy emiatt még kaphat újabb lendületet a statisztikai adatsor.