Egy 19 éves szaúdit ítéltek halálra, mert tüntetett 15 évesen

-

Már a halálsoron van, bármikor lefejezhetik.


Négy évvel ezelőtt vett részt egy 15 éves Szaúd-arábiai fiú, Abdullah al-Zaher egy tüntetésen, ahol letartóztatták, majd halálra is ítélték. Annak ellenére, hogy komoly következményei lehetnek, a családja most a nyilvánossághoz fordult, miután megtudták, az immár 19 éves fiú halálsorra került, és bármikor lefejezhetik.


Az apa a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy segítsenek neki megmenteni a fiát, hiszen attól, hogy részt vett egy tüntetésen, még nem érdemel halált.

A Reprieve nevű jogvédő csoport úgy szóvivője azt mondta, a fiút azért tartóztatták le, mert egy tüntetés környékén tartózkodott 2012-ben, még a helyszínen megverték és megkínozták a rendőrök. A család és a Reprieve szerint úgy írta alá a vallomását a fiú, hogy nem is tudta, mi szerepel benne. Igaz, ők se tudják mi lehet benne, mert zárt tárgyaláson hozta meg döntését a bíróság.

Másik két fiatal is van, akit bármikor kivégezhetnek, egyikőjük a 2012-es tüntetéskor 16-17 éves volt, a másik szintén 17 éves lehetett akkor, de róla nem lehet többet tudni.

A család tényleg veszélyben van. Miután az egyik fiú apja megszólalt a nyilvánosság előtt, akkor őt is letartóztatták.