Egy 13 éves gyerekkel ment rabolni Kecskeméten

-

Vádat emelt az ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmény miatt egy 32 éves kecskeméti férfi és 13 éves társa ellen. A páros – a gyanú szerint – egy 89 éves férfit rabolt ki, az idősebb vádlott pedig két további idős sértettet is kifosztott.


A 32 éves férfi és bűntársa, egy 13 éves helybéli fiú 2015. június 12-én, délben Kecskeméten, a belvárosban észrevettek egy 89 éves férfit. Meglátták, hogy pénz van nála, ezért elhatározták, hogy megszerzik azt – közölte a Bács-Kiskun megyei Főügyészség.

Követni kezdték az idős sértettet egészen a lakóhelyéig. A sértett belépett a társasház ajtaján a lépcsőházba, a vádlottak pedig a becsukódó ajtón keresztül utána osontak. A felnőtt vádlott a lifthez sétált, gyermekkorú bűntársa pedig az idős férfi mögött volt. Ezután mindketten rátámadtak a sértettre: a falhoz, illetve a postaládákhoz nyomták és kiütötték a kezéből a járóbotot. Eközben a felnőtt rabló a sértett bal alkarját is megütötte.

Mindketten átkutatták a sértett nadrágzsebeit és magukhoz vettek 3.850 forintot. Ezután elfutottak és elköltötték a pénzt. A nehezen mozgó, két bottal közlekedős idős férfi a rablás miatt a fején, testszerte és a karjain 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlottakat a rendőrök még a rablás napján elfogták, az idősebb rablót őrizetbe is vették. A felnőttkorú rablónak két további kifosztás miatt is felelnie kell: először 2015. június 8-án, a kecskeméti köztemetőben egy nehezen mozgó, idős férfitől ellopott ezer forintot, majd 2015. június 10-én, az utcán úgy fosztott ki még egy idős férfit, hogy kitépte a nyakából a közel ötvenezer forint értékű nyakláncát. A kár egyik bűncselekmény esetében sem térült meg.

A büntetett előéletű felnőtt vádlott előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, míg gyermekkorú társa szabadlábon védekezik. Az ügyészség mindkettőjüket minősített rablás bűntettével, a felnőtt vádlottat további 2 rendbeli kifosztás bűntettével is vádolja. Az idősebb rablóval szemben végrehajtandó fegyházat és közügyektől eltiltást, míg a gyermekkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést indítványozott az ügyész. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság dönt.