Egoista magyar kormányról beszélt az EP elnöke

-


Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke mondta kedden az ARD német televíziónak.

Schulz azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre „konstruktív, közös megoldások” kidolgozásában.

A német szociáldemokrata politikus szerint Magyarország jelenlegi politikáját „irracionális vonások és nemzeti egoizmus” jellemzi. A „határkerítés” láthatóan nem orvosolja a bajokat, hiszen az emberek továbbra is jönnek át Szerbiából, és „Magyarország Németországba induló vonatokra ülteti őket”.

„Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai között, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne, mint ma” – mondta.

Az EP elnöke szerint pragmatikus megoldásokra van szükség. Az Európai Bizottság (EB) a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról és új pénzügyi támogatási formákról.