Eggyel kevesebb kínai étterembe mehetünk

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A főváros XIV. kerületében egy távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A súlyos élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai szabálytalanságok miatt az éttermet azonnal bezárták, emellett elrendelték 135 kilogramm alapanyag, illetve félkész- és készétel megsemmisítését.


A tájékoztatás szerint az éves terv alapján ütemezetten laboratóriumi vizsgálatra szerettek volna élelmiszermintát venni az ellenőrök, de az elfogadhatatlan állapotok miatt a mintavétel meghiúsult, az üzletet be kellett zárni.

Az étteremben mindenhol kosz és rendetlenség volt, a raktárt lakásnak is használták. A nyomon követhetetlen alapanyagokat összevissza tárolták, a hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve. Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszer-biztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra – közölte a Nébih.

Július végén egy budapesti bevásárlóközpont egyik távol-keleti gyorséttermében végeztek ellenőrzést a hivatal munkatársai, ott is azonnali hatállyal be kellett zárni az üzletet az élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt.