Eggyel kevesebb borsot lehet Simicska orra alá törni

Fotó: MTI / Varga György

-

A földtörvény módosításáról szavaztak a képviselők, a kétharmados szabály nem ment át. Így a 2013 előtt kötött földbérleti szerződéseknél nem lehet módosítani a bérleti díjat.


A képviselők egy olyan javaslatot fogadtak el, amely szerint a földet bérbe adók kezdeményezhetik a bérleti díj emelését – a javaslatból kikerült viszont az a rész, hogy a díjat az Agrárkamara szakértőinek becslése alapján kelljen megállapítani. Ha a bérlő nem ért egyet az emeléssel, bírósághoz fordulhat.


Az eredeti szándékkal ellentétben viszont díjat emelni csak a 2013 után kötött szerződéseknél lehet, a korábbi szerződésekre vonatkozó változás kétharmados. A Jobbik tartózkodott, a többi ellenzéki párt és független képviselő nemmel szavazott. A Fidesznek pedig már nincs önmagában kétharmada. Ilyen törvények már csak úgy mennek át, ha az ügy mellé tudnak állítani egy ellenzéki politikust, vagy többen hiányoznak a szavazásról.


A Fidesz szerint a teljes ellenzék a magyar gazdatársadalom ellen fordult. A javaslatot benyújtó Győrffy Balázs azt mondta, „az ellenzék nem a gazdákat segítő kétharmadhoz csatlakozott, hanem létrehozta a gazdaellenes egyharmados ligát”.

Győrffy Balázs szerint az ellenzék „a magyar nagygazdaságok, Simicska Lajos és érdekeltségi köreinek kiszolgálójává” vált, szemben a gazdatársadalom érdekeivel.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek visszautasította, hogy az ellenzék a külföldiek földvásárlása vagy a nagygazdaságok mellett állna, a képviselő szerint éppen Orbán Viktor első kormánya alatt születtek azok a kedvezőtlen földhaszonbérleti szerződések, amelyeket a kormánypártok most a „bandaháborújuk” miatt felülvizsgálnának.