Egészségügyi válsághelyzetet okoz a repülőbenzin szipuzása

Fotó: MTI/AP / Rob Griffith

-

Nemrég változott az üzemanyag összetétele Ausztráliában. Mivel már be lehet tőle tépni, a helyi fiatalok használják is.


Az ausztrál Északi területen élő gyerekek vérének ólomszintje a legmagasabb a fejlett világban. Az Északi terület járványügyi központja különböző vizsgálatokat végzett el a térség hátrányos helyzetű – feltehetőleg repülőbenzint szipuzó – fiataljainál, és a 178 alanyból 154-nél kiemelkedően magas volt a vér ólomkoncentrációja.

A központ igazgatóhelyettese, Charles Douglas szerint az eredmények nem csupán magasabbak voltak a vártnál, hanem a fejlett országok gyermeklakosságát tekintve az eddig tapasztalt legmagasabbaknak bizonyultak.

A vizsgált gyerekek vérének ólomszintje hatszorosa volt az átlagértéknek, de előfordult, hogy az elfogadható érték 17-szeresét mérték.Douglas szerint a régió távol eső településein kialakult "közegészségügyi vészhelyzet" oka az, hogy nemrég megváltoztatták a repülőbenzin összetételét, így az anyag immár alkalmas a szipuzásra.

„Ez rendkívül fontos ügy, mivel nagyon magas értékekről beszélünk és a következmények, különösen a gyermekek esetében, hosszú távúak és néhány esetben visszafordíthatatlanok lehetnek” – mondta az igazgatóhelyettes.

A repülőbenzin szipuzása súlyos máj- és vesekárosodáshoz, viselkedésbeli problémákhoz és néhány esetben halálhoz is vezethet. Ausztrália Északi területének távoli részein drasztikus méreteket öltött a szipuzás: videofelvétel is készült arról, ahogy a függő fiatalok betörnek a repülőterekre és leszívják a repülőbenzint a gépek szárnyából, hogy aztán elbódítsák magukat vele.