Egészségtelenebb lett a levegő, napokig nem is lesz változás

-

Az elmúlt huszonnégy óra mérési adatai szerint Pécsett veszélyes, további kilenc városban, köztük Budapesten egészségtelen a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).


Egészségtelen a levegő Budapesten kívül Vácott, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Nyíregyházán, Debrecenben, Sopronban, Ajkán és Veszprémben.

Tizenegy város kifogásolt minősítést kapott, ezek: Százhalombatta, Miskolc, Salgótarján, Eger, Szolnok, Szeged, Győr, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros.

Mivel az időjárás jelentős változása nem várható, ezért a szmogos városokban élőknek azt ajánlják, lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, és kerüljék a kültéri, aktív fizikai munkát és a sportolást.

Szerdán Budapesten a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát rendelte el a levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester. Kilenc mérőponton teljesültek a tájékoztatási fokozat feltételei, két mérőponton, Csepelen és a Széna téren pedig a riasztási fokozat követelményei is.