Egészségesek rehab munkán

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Noha időseknek és egészségügyi gondokkal küzdőknek találták ki a speciális közmunkát, sokan dolgoznak ilyen besorolásban az egészségesek közül.


A frissen indult speciális közmunkaprogram azoknak volna ideális, akiknek egészségügyi problémáik és nyugdíjkorhatár-közeli életkoruk miatt már esélyük sincs piaci alapú munkát találni, és a rendszerint fizikai munkát jelentő rendes közmunkát sem bírnák – írja az Abcug. A programba az elsők között belépő borsodi településen, Harsányban azonban többen úgy dolgoznak most napi 6 órában a munkanélküli juttatásnál mindössze 4200 forinttal többért, hogy korábban gond nélkül foglalkoztatták őket rendes közmunkában. Ők nem értik, hogy ha egyszer azt mondják, bírják az iramot, miért kerültek fele annyi pénzért „rehab munkára”.

Július 1-jétől a Belügyminisztérium speciális közfoglalkoztatási programot indított, melynek célja, hogy az eddig valamilyen fizikai, mentális vagy szociális okból a rendes közmunkaprogramból kiszoruló embereket is bevonja a közfoglalkoztatásba. Ezzel a kormány egy hosszú távú célja, a teljes foglalkoztatás megvalósítása felé tett egy lépést: 132 ezer, több mint egy éve sikertelenül állást kereső ember tűnhet így el a munkanélküli statisztikákból.

A speciális közfoglalkoztatási program lényege, hogy szakképzettséget nem igénylő és komolyabb fizikai megerőltetéssel nem járó munkát végezzenek napi 6 órában azok, akik orvosi szakvélemény alapján nem alkalmasak a legtöbbször fizikai munkát jelentő rendes közmunkára. A program egyelőre csak 4 megye 11 településén indult el, és 300 új embert von be a közfoglalkoztatásba, januártól azonban az egész országra kiterjesztené a kormány.