Egészen szépen laktok, Joszif!

Fotó: hemis.fr / RIEGER Bertrand

-

Ceaușescu palotájában szétnézhetünk, ha jegyet veszünk, Bokassához csak bozótvágóval jutunk be, Marcos palotájában pedig ma is elnök lakik. Hol és hogyan éltek, akik egy ország diktátoraként bármit megengedhettek maguknak?


Nicolae Ceaușescu Tavasz-palotája

A román diktátor nagy ízléssel rendelkezett. Nem feltétlenül jó ízléssel, de grandiózussal. Nézzenek csak rá a román parlament űrből is felismerhető tömegére a cikk háttérképén! Nem élt azonban addig, hogy mindegyik vágyott palotáját felépíthesse. Amikor 1989-ben, egy alig egyórás tárgyalás után halálra ítélték és kivégezték, még készülőben volt a ma a bukaresti Marriott Hotelként működő épület, amelyet az állam vendégei számára építtetett.


A saját villája, amelyet huszonhat év elzártság után két hete már bárki meglátogathat, viszonylag visszafogott a fenti két projekthez képest. A szolid, 80 szobás épületben moziterem és uszoda is volt.„Magasan áll a fák koronája felett a Nap, mert a fényes Nap sugarai hozzánk, északra is elhatolnak. Ez a Nap: Sztálin.”

Gulag-táborok, személyi kultusz, a világból és a hivatalos történelemből eltűnő társak és lehetséges vetélytársak, és ezeknek a magyar vetületei – Hitler mellett Sztálin rágta bele magát a legjobban a huszadik századi magyar történelembe. Olvassanak csak bele pár, a diktátort dicsőítő versbe, hogy képet alkossanak rendszerének őrült voltáról. Legjobban akkor járnak, ha a Munkás, paraszt, értelmiség munkaverseny lázában ég! című versantológiára sikerül rátenni a kezüket. (A fenti sztálinos idézet egyébként nem egy ilyen költeményből, hanem egy korabeli hanti meséből származik.)


A diktátor dácsái érdekes módon nem voltak különösebben fényűzők. Medencéje ugyan volt, de alig haladta meg egy mai rendesebb sarokkád méretét. Aranyozásnak nyoma sincs.Iskolások gyilkosa, Jean-Bédel Bokassa

A Közép-Afrikai Köztársaság diktátora egy falusi főnök fiaként látta meg a napvilágot, volt uralkodó, és végül magát apostolnak kikiáltva halt meg 1996-ban. Amíg tényleges hatalma is volt – 1965 és 1979 között –, rengeteg őrültséget és borzalmat követett el. Kevés diktátor mondhatja el magától, hogy – mai áron – 22 milliárd forintos koronázási ceremóniával csődbe vitte az országát. Szintén kevesen ítéltek személyesen halálra száznál is több, iskolai egyenruhát nem vásárló kisiskolást.


Bokassa egykori palotáját ma felveri a gaz.A Daily Mail galériája szerint ugyanez a sorsa az egykori kongói diktátor, Mobotu Sese-Seko egykori lakhelyének, akihez mérve Bokassa visszafogott, demokratikus politikus volt.


Hitler hegyi fészkei

A náci birodalom vezetőjének bunkereit porig rombolták, ma fű nő a helyükön. Berghof nevű hegyi nyaralóját szétbombázták, a maradványokat pedig elbontották, de ezt archív fotókon meg lehet nézni. A Sasfészek nevű, a náci párttól születésnapi ajándékként kapott, hegytetőn álló házát – amelynek bútorait a magyar Paul László tervezte – viszont épségben foglalták el a szövetségesek. Ma múzeumként szolgál, de étterem is van benne.Moammer Kadhafi villája Szirtében

A Líbiát 1969-ben katonai puccsal elfoglaló Kadhafi a címei szerint forradalmi és testvéri vezető volt, de nyugodtan nevezhetjük diktátornak. Abból is az extravagánsabbak közé tartozott, aki aranyszínű, mintás kaftánokban járt, modellalkatú női testőrök kísérték, és idegen országokba látogatva hajlamos volt golyóálló beduin sátorban megszállni.


Palotájáról olyan képeink vannak, amelyen vagy szét van lőve az épület, vagy Kadhafi ellen harcoló fegyveresek pózolnak az elkergetett diktátor valamelyik szobájában.Ferdinand Marcos palotája 2700 pár cipővel

Tudják ki volt az az államfő, aki megcsinálta a Mount Rushmore elnökportréinak olcsó, csehszlovák verzióját? Ferdinand Marcos, a Fülöp-szigetek egykori ura. A hatalmas elnöki fej ugyan nem kőből állt, hanem állványzatból és vakolatból, de azért elég meggyőzőre sikerült. Egészen a kétezres évekig kellett várni, míg valaki felrobbantotta.


Malacañang nevű palotájában 2700 pár cipőt találtak azok, akik a közel harminc évig uralkodó, rendkívül furcsa és brutális diktátor Hawaiira menekülése után először néztek szét a házban. A cipők a mai napig a Fülöp-szigeteki politikában munkálkodó feleségéhez, Imelda Marcoshoz tartoztak, akiről embermagas festmény is volt a falakon. Persze Ferdinandról is akadt kép, Tarzannak volt például öltözve rajta.

A Malacañang mai napig a Fülöp-szigetek elnökének lakása, ezért nincs annyira körbefotózva, mint szeretnénk. A lenti pár kép azonban segít elképzelni, milyen lehetett ázsiai diktátornak lenni.Szaddám Huszein palotái Tikritben és Saddamiat al Thartharban

Az 1979-ben hatalomra jutott iraki vezetőre pár éve még tudtak meleg szavakkal emlékezni Szirtében, a szülővárosában. Igaz, a szomszédok szerint minden bűnöző alapvetően normális embernek szokott tűnni. A legalább 250 ezer iraki halálát okozó, több háborút kirobbantó diktátor teleplakátolta az arcával az országot, hol hithű muszlimot játszott, hol egyszerű irakit. Még kurd ruhában is pózolt, pedig ez ellen a kisebbség ellen háborút viselt.


Élete során hatalmas vagyont gyűjtött, de a ritka kocsikba és aranyba szerelmes fia, Udaj Huszein ebben túltett rajta. Élete során Szaddám két hatalmas nyaralókomplexumot is felépített. Ezeket láthatják a lenti képeken.Viktor Janukovics Mizshirja-villája

Az ukrán Viktor Janukovics nem volt olyan diktátor, mint Bokassa vagy Sztálin, de azért a népe viszonylag örült, amikor a Majdan téri események során sikerült lebeszélni őt arról, hogy a továbbiakban is az országot akarja irányítani. Boldog ukránok szelfiztek az aranyozott vécékefével és Janukovics házi kedvencként tartott struccaival. Azóta készültek nem forradalmi képek is az egykori elnök házáról, a luxust azonban ezek sem mutatják kisebbnek.