Egészen csütörtök estig legális az ecstasy Írországban

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Az ír fellebbviteli bíróság kedd reggel gyakorlatilag elintézte, hogy csütörtök éjfélig Írországban bárki legálisan fogyaszthasson ekit, ketamint vagy kristályos metamfetamint.


Az ecstasy fogyasztását engedélyező jogi kiskapu keletkezett az ír törvényhozásban -írja a factmag. Ennek lényege, hogy az ír fellebbviteli bíróság kedden reggel semmissé tette az 1977-es droghasználati törvényt, mert bizonyos drogok, mint például a 2011-ig legális mefedron, nem szerepeltek illegális drogként a törvény szövegében. Ezért a kedd esti parlament rendkívüli ülésen új törvényt fog hozni, amelyben már a mefedront is megemlítik. Egy dolog azonban, hogy új törvényt alkotnak, de már másik, hogy azt meg is kell szavaznia az alsó- és felsőháznak, valamint alá kell írnia az elnöknek is. Mindezt csütörtök éjfélnél előbb nem lehet lebonyolítani.

Ezt pedig azt jelenti, hogy pár napig nyitva marad a jogi kiskapu: elvileg most bármelyik ír állampolgár büntetés nélkül vehet ecstasy, ketamint és kristályos metamfetamint is.