Egész Róma seregélyürüléken csúszkál

Fotó: Minden Pictures / Ingo Arndt / FotoNatura

-

Ellepték Rómát az északról délre vándorló seregélyek. Több mint négymillió madár tanyázik az olasz fővárosban, és ezek nem ismernek se istent se embert, ha pusztításról van szó. Akadályozzák a repülőgépeket, motorbaleseteket okoznak, felzabálják a termést. Egyelőre nincs hatékony eszköz a seregélyek kiűzése ellen.


Az MTI azt írja, hogy a seregélyek télre dél felé veszik az irányt, és a hosszú út közben megpihennek Rómában. Azonban nem mindegyik madár repül tovább, nagyjából négymillió seregély az olasz fővárosban maradva vészeli át a telet.


Jelenlétük mostanra a város számára gyakorlatilag rémálommá vált, kedden például alig három óra alatt hét motorbaleset történt, mert a járművek elcsúsztak a madárürüléken.

Az olasz sajtó szerint már senki nem parkol a várost ketté szelő Tevere folyó partján, mivel ott másnap reggelre belepi az autókat a fekete és meglehetősen büdös seregélyszar.

A földeken is nagy kárt okoznak a madarak, tönkre teszik a gyümölcsösöket és a szőlőskerteket.


A seregélyek minden évben nagy gondot okoznak a városnak


Eddig azonban minden kísérlet kudarcot vallott a madarak elűzésére. Napi háromszor öt darab sólymot eresztenek a seregélyekre és elektromos akusztikus rendszerek segítségével is megpróbálják az állatokat kiűzni a városból. A néhány bevetett sólyomnak persze esélye sincs a több millió seregéllyel szemben, amelyek ráadásul mostanra megtanulták, hogy nincs mitől félniük: nem rettennek meg az emberektől, az autóktól és a város fényeitől sem.


Róma bejelentése szerint különleges intézkedéseket vezetnek be, az utak tisztításához például új utcaseprő gépeket alkalmaznak. Egyelőre kérdéses, hogy mindez segít-e a helyzeten.


Elszánt sólyom a néhány millió seregéllyel szemben