Sztrájk: van, ahol a tanárok 92 százaléka nem dolgozik

Fotó: MTI / Vajda János

-

Szerda reggel megkezdődött a tanárok országos sztrájkja. Délben azt szeretnék, hogy 5 percre az egész országban leálljon az élet. Találtunk olyan iskolát is, ahol a tanárok 92 százaléka nem vette fel a munkát. A fővárosban reggel autós felvonulás lassította a forgalmat. A kormány arra figyelmeztetett, hogy a pedagógussztrájk idején minden iskolában fogadni kell a gyerekeket.


Még Pukli István vezette Teleki Blanka Gimnáziumban sem tudják pontosan, hogyan zajlik majd a ma egész naposra hirdetett pedagógussztrájk. Legalábbis a helyszínen tartózkodó munkatársunknak ez volt a benyomása. A munkabeszüntetést a Pedagógusok Szakszervezete hirdette meg szerdára, ők azt is kérték, ne csak az oktatásban dolgozók mozduljanak meg, hanem délben öt percre „álljon le az ország".


Ehhez képest munkatársunknak a Teleki Gimnázium egyik dolgozója azt mondta, csak az első három órát tartják összevontan az intézményben a sztrájk jegyében, utána rendes tanítás lesz. Munkatársunk ezután tudott beszélni az éppen megérkező Pukli Istvánnal is, az igazgató azt mondta, egész nap sztrájkolni fognak. Ugyanakkor egy diák azt mondta, ő úgy tudja, teljesen normális ütemben zajlik majd a mai nap. Diákból egyébként egyelőre nagyon keveset látni, az intézmény kerítésén a múltkori sztrájk szalagjai vannak, ellentüntetőt, civil demonstrációt nem látni.Miskolcon nem volt vita

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a második óra után fog igazán látszani, hogy hány gyerek jött be. Addigra lesz pontos szám is, mert a tankerület is bekérte. Kivételt az érettségizők jelentenek, nekik egyéni órarendet rakott össze az iskola, a nem sztrájkoló tanárokkal vannak óráik. Jövő pénteken van a ballagás, egy hetet töltenek már csak az iskolában, nekik megszervezték a tanítást.

Úgy tudjuk, nem volt vita az iskolában a sztrájk miatt. Egyszerűen felmérték, ki akar sztrájkolni és ki nem. A véleménynek nem volt köze a szakszervezeti tagsághoz. Jelenleg 46 tanár sztrájkol, ők azok, akiknek lett volna első órájuk, de épp nem tartják meg. A szám változhat.45 tanárból 25 sztrájkol

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban három évfolyamon tanítanak, rendkívüli órarend szerint. Órát tartanak az ötödikeseknek – ők a legkisebbek – és a 11-12. évfolyamon – ők pedig nemsokára érettségit tesznek. Csak olyan szakórák vannak, amit azok tartanak, akik nem akartak részt venni a sztrájkban.

Úgy tudjuk, ma 45 tanárnak lenne órája, de 25 vesz részt a munkabeszüntetésben. Van olyan pedagógus, aki az óvodás gyerekére vigyáz otthon, mert az oviban is sztrájk van. A gimnázium ugyan minden diák számára biztosít ügyeletet és étkezést, de a 6-10 évfolyamokról reggel egy tanuló sem jött be.


Összevont osztályok a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületi Kassa Utcai Általános Iskola 55 tanára közül 29-en nem vették fel a munkát, közölte tudósítónk. A gyerekekre összevont osztályokban vigyáznak, az étkezés biztosított, a nem dolgozó tanárok az aulában beszélgetnek.

Egy tanár szerint a gyerekek leterhelésének csökkentése, a kötelező óraszámok mérséklése, és a béremelés a legfontosabb. Azt mondták, a nem sztrájkolók többsége valószínűleg azért dolgozik, mert nem engedheti meg magának az egy napnyi bére levonását.


92 százalék sztrájkol Tatán

Az általunk megkérdezett tatai általános iskola igazgatója elmondta, hogy a pedagógusok 92 százaléka nem vette fel a munkát, bár bent vannak az iskolaépületben. A diákok is értesültek a munkabeszüntetésről, mivel csak a tanulók két százaléka jelent meg reggel 8-kor.


Az igazgató szerint a gyerekek tíz százaléka jelezte, hogy kér szerdára ebédet, ezért várhatóan több diák délre bemegy az iskolába. Azok a tanárok, akik nem vesznek részt a sztrájkban, korrepetálnak, felzárkóztatást végeznek, sportfoglalkozást tartanak, illetve egy informatika óra is van. Az iskola igazgató azt kérte, ne írjuk le a tatai iskola nevét, mert a sztrájkban részt vevő kollégái ezt nem szeretnék.


Autós felvonulás

A szerdai tanársztrájk részeként autós demonstrációt is tartottak reggel a fővárosban. Tudósítónk szerint forgalomlassító autókonvoj körülbelül 10-15 autóból áll. A kék szalagokkal, zászlókkal díszített autók az Aréna szállótól indultak, majd a Kerepesi út – Rákóczi út vonalon a Blaha Lujza téren, Astorián át a Ferenciek teréig vonultak.

Az autókra tűzött zászlókon a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a pedagógusok Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, az Egységes közlekedési szakszervezet emblémái, feliratai szerepeltek.


Sztrájk, szakszervezetek demonstrációja, autós felvonulás, Keleti pályaudvar


Az Emmi aggódik

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában szerdán azt mondta: minden iskolában fogadni kell a pedagógussztrájk idején a gyerekeket és biztosítani kell az ellátásukat, felügyeletüket. Sok iskolában hirdetményeket függesztettek ki, hogy aki tudja, ne vigye be gyermekét, vagy nyilatkoztatták a szülőket, hogy igénylik-e az ellátást. Rétvári szerint ezt nem lehet megtenni.

Az államtitkár megerősítette, nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt és a törvényeket betartja. A sztrájktörvény szerint viszont a munkabeszüntetés napjára nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek, mondta.


Álljon meg az élet

Az egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. Ezzel is nyomatékosítani akarják a 25 pontban megfogalmazott követeléseiket. Többek között az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. A sztrájkbizottság többször tárgyalt a köznevelési államtitkársággal, bár több kérdésben közeledtek az álláspontok, nem tudtak megállapodni.

A sztrájkbizottság tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A munkabeszüntetéshez több szervezet csatlakozott. A sztrájkbizottság azt is kezdeményezte, hogy délben öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

Egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak a szerdai munkabeszüntetéshez.

(A helyszínről tudósított: Balla Györgyi , Munkácsy Márton, Schultz Antal és Szedlák Ádám.)