Egész Európa érdeke a menekültek egészsége

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a migráció miatt jelenik meg Európában az ebola vagy más hasonló fertőző betegség, a menekültek egészségével viszont muszáj törődni.


Az idén mår 350 ezer menekült érkezett Európába (Bulgáriába, Ciprusra, Görögországba, Magyarországra, Olaszországba, Máltára, Szerbiába és Macedóniába), és csaknem kétmillióan kerestek menedéket Törökországban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeknek az embereknek az egészségügyi ellátása sürgető feladatot jelent. A WHO pénteken kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy nincs semmilyen rendszerszintű összefüggés a menekülthullám és a fertőző betegségek terjedése között, a fertőzéseket ugyanis mindenekelőtt a szegénységgel lehet kapcsolatba hozni. A menekültek és a migránsok általában a megszokott európai fertőző betegségekben betegednek meg, ami független magától a migrációtól. A WHO hangsúlyozza, hogy az olyan egzotikus betegségek, mint az ebola vagy a koronavírus okozta MERS megjelenésének az esélye rendkívül alacsony. Ezeket a betegségeket sokkal inkább a turisták vagy az egészségügyi dolgozók kapják el, nem pedig a menekültek.

A WHO közleménye szerint most elsősorban az a fontos, hogy a menekültek diszkrimináció nélkül hozzájussanak a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. A szervezet szerint ez a legbiztonságosabb módja annak is, hogy a helyi lakosság védve legyen az esetleges behozott fertőzésektől. Jakab Zsuzsa, a WHO európai regionális igazgatója a Magyar Időknek azt mondta: a WHO is támogatja a menekültek beoltását kanyaró ellen. Egyre többször van Európában kanyarójárvány, emiatt is fontos lenne a földrészre érkező migránsok védőoltása.