Egész Európában tombol a hőség

-

Németországban a napokban 40 fok is lehet, Csehországban és Portugáliában gondokat okoz a tartós aszály, Litvániában korlátozták a vonatok sebességét, Spanyolországban évtizedek óta az idei július számított a legmelegebb hónapnak.


A német meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban az egész országban meghaladja a 30 Celsius-fokot a hőmérséklet, és pénteken bizonyos térségekben várhatóan eléri a 40 fokot is. A hőség és a szárazság miatt az erdőtüzeknek is egyre nagyobb a veszélye.


Csehországban az előrejelzések szerint még legalább két hétig tart a kínzó szárazság. Mióta figyelik az adatokat, ez a nyár a legmelegebb és legszárazabb. Pénteken és szombaton 38 fok lehet. A hegyeket kivéve a talaj országszerte 20 centi mélységig kiszáradt. A cseh folyóknak 10-15 százalékkal kevesebb a vízhozama. A mezőgazdaságot is rosszul érinti a hőség, a gyenge termés miatt 20 millió eurós veszteséggel számolnak a gazdák. Júniusban kiemelkedően sok erdőtűz is volt.

Portugália ugyancsak a hőségtől és a szárazságtól szenved, az ország 79 százalékát aszály sújtja.

Litvániában a tartós hőhullám miatt az állami vasúttársaság átmenetileg korlátozta a vonatok sebességét. A személyszállító vonatok 120 helyett 80-nal mehetnek, a tehervonatok pedig 80 helyett 70-el.

Spanyolországban is az idei július volt az eddigi legforróbb hónap. Az átlaghőmérséklet idén 26,5 fok volt, ez 2,5 fokkal magasabb, mint az 1981 és 2010 között mért értéknél. A rekordhőmérséklet 45,2 fok volt Córdobában, másnap Zaragozában 44,5 fok volt.

Ausztriában is július volt a legforróbb, bár ott csak 38 fok volt, de az is 3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.